0

Р ут Линеа Ингегард Ларсон (Швеция) имаше мечта: да стане най-възрастният парашутист в света. На 103 години и 259 дни тя сбъдна мечтата си и влезе в Книгата с рекордите на Гинес.

Тя извърши скока заедно с експерта по парашутизъм Йоаким Йохансон в Мутала, Швеция. На земята я чакаше семейството й, подкрепящо своята майка, баба и прабаба в стремежа й да се запише в историята. Опитът се състоя в слънчевия ден и много местни медии присъстваха по време на събитието, за да документират невероятния опит на Рут.

По време на скока Рут искаше да слуша песен на шведския композитор Ласе Далквист - Try Your Wings.

[gallery]11488[/gallery]

„Хубаво е, че навън започва да става по-топло“, заявила Рут на внучката си Пер преди опита, възхвалявайки слънчевия пролетен ден и безоблачното небе: идеалното време, за да се насладите на скок с парашут.

Презареждане

Човек се зарежда с нови сили, когато дойде лятото. Беше вълнуващо и, разбира се, и не съжалявам!“, казва Рут.

"Дъщеря ми Ула ми купи чифт хубави маратонки, които да използвам по време на опита“, радва се ентусиастката, цитирана от местните медии.

Страстта на Рут към небето се появила късно – решила се на този смел ход точно преди да навърши 90 години. За да свикне с емоцията, пробвала да лети с балон и парапланер. А след скока с парашут я осенила идеята да стане най-възрастната жена в света, постигнала такъв рекорд. За целта трябвало да надмине рекорда, поставен от Катрин Ходжис през 2019 година. Предишната рекордьорка скочила с парашут на 103 години и 129 дни, докато Ларсон към момента на записа е на 103 години и 259 дни.

Рут Ларсон е родена през 1918 г. и е живяла живот, пълен с невероятни преживявания. Тя никога не се отказва от предизвикателствата, преследвайки мечтите си с положително отношение, което приятелите и семейството й признават и обичат.

Семейство

Родена веднага след края на Втората световна война, тя израства в Мьолбю, Югоизточна Швеция, където живее и днес със семейството си от 5 деца, 19 внуци и около 30 правнуци.

Щурата бабка помни всякакви паметни събития и не забравя нито един рожден ден. Когато не прекарва времето със семейството или приятелите си, тя обича да прави гимнастика на ума, решавайки кръстословици. Освен това пее в местния хор.

„Има нещо специално и много вълнуващо в това да си най-възрастният“, казва Рут Ларсон, която вече има нова мечта – да бие собствения си рекорд отново.