0

А ко не сте чували за приложението BeReal и не сте член на поколението Z - родени в епохата на интернет, простено ви е. Това е най-новата социална мрежа, която привлича вниманието на младите. Само тази година изтеглянията на BeReal (б.р. - бъди истински) са нараснали с над 300%, сочат данни на Apptopia.

Правила

Социалните мрежи могат да отнемат изключително много време от ежедневието ви и да увеличават нивата на стрес, но от BeReal казват, че се стремят да променят именно това. Ето как работи тази мрежа. Веднъж на ден получавате известие от приложението. То ви казва, че е време да публикувате своят BeReal за деня и имате точно две минути за това. Известието може да дойде по всяко едно време на деня. Идеята е да направите снимка на това, което правите в момента, без значение колко е светско или вълнуващо. Може да ходите пеша по улицата, да сте в автобуса за работа или може би да получите известието точно докато сядате за вечеря или карате колело. Правите една снимка на това, което правите със задната си камера, докато в същото време предната камера ви прави селфи. Това е.

Нагласено

Няма нищо нагласено. Няма филтри или приложения на трети страни, които да променят външния ви вид. Повторните снимки са разрешени, но тогава приложението информира приятелите ви, че това е втори опит. Тези правила се определят от приложението като „нов и уникален начин да откриете какви са наистина вашите приятели в ежедневието си“. Потребителите могат също така да видят къде са техните приятели на дигитална карта и да открият нови приятели по подобие на другите социалки. Уловката на тази мрежа обаче е, че преди да видите публикациите на когото и да било друг, първо трябва да публикувате своите снимки за деня.

Популярност

Защо това приложение печели такава популярност? То е стартирано от френския предприемач Алексис Бареят през 2020 г., но поне 65% от изтеглянията са се случили през първото тримесечие на 2022 г. Приложението е насочено към всички онези, родени след 1995 г. и които са израснали в епохата, в която интернет вече бе се утвърдил като задължителна част от ежедневието ни.

Мередит Мюлер е второкурсничка в Университета на Канзас, където учи журналистика, разказва npr.org. Мюлер изтегля BeReal преди няколко седмици, след като чува за него от своя съквартирант. „Изтеглих го, въведох данните си и след това излязоха всичките ми контакти, които вече имат приложението“, казва Мюлер, "Замислих се как е възможно досега да не съм знаела". BeReal бързо се превръща в едно от любимите й приложения. „Просто е толкова забавно в един момент да отворя приложението и да видя къде са приятелите ми, как изглеждат в момента и какво правят“, обяснява студентката. Тя споделя, че има около 50 приятели в BeReal и около 2000 в Instagram.

Каквото и да правите, където и да сте, BeReal ще ви изненада със съобщение и ще ви даде 2 минути да направите публикация.

 Каквото и да правите, където и да сте, BeReal ще ви изненада със съобщение и ще ви даде 2 минути да направите публикация.
npr.org

Натиск

За разлика от Instagram или Snapchat, където Мюлер казва, че непрекъснато усеща натиска да изглежда добре и да публикува снимки, на които задължително да покрива норматива за модел на първа страница, в BeReal това усещане го няма. „В Instagram e просто неписано правило, че трябва задължително да изглеждаш добре. Докато тук просто публикувате нещата такива, каквито са, където и да се намирате, каквото и да правите, спирате в момента и всичките ви приятели могат да го видят. Това е едно земно приложение. Бих го нарекла зона без присъди и оценки“, споделя още Мюлер.

Внимателният подбор на това какво точно качваш е вече валиден за почти всички социални мрежи. Липсата на филтри, както и строго определеният, произволен времеви прозорец за публикуване прави BeReal много по-реалистична мрежа и всъщност предлага много по-интимен поглед върху живота на потребителите.

Промени

„Има нужда от пространства, където хората могат да спрат да бъдат нащрек и да мислят как изглеждат, а просто да бъдат себе си. Интернет все повече се превръща в място, където трудно можем да се чувстваме хора“, казва Крис Стедман, изследовател на социалните мрежи. Според него BeReal в същността си не открива нищо ново. „Акцентите от личния ви живот не са някакво откритие. Семейните фотоалбуми или домашните филми от детството също са снимки на най-добрите ви моменти. Т.е. това да подбираш какво да показваш от живота си на околния свят е нормално и то ще си остане популярно“, описва Стедман.

Ниша

Същевременно обаче той признава, че на пазара категорично има ниша за приложение, което пък да е в другата крайност - да показва нещата точно каквито са, без никаква модерация от автора. „Мисля, че една от големите липси на съвременните социални мрежи е именно тази на нашите обикновени, дори скучни мигове. А тези обикновени мигове в крайна сметка са част от живота ни и те са всъщност много по-добър показател за нас и нашата същност и ежедневие, отколкото нагласените, филтрирани и режисирани фотосесии. В този смисъл BeReal наистина предлага нещо ново и интересно, за което ще има пазар“, добавя Стедман.

Целта на BeReal е да покаже ежедневието ви такова, каквото е без филтри и режисура.

 Целта на BeReal е да покаже ежедневието ви такова, каквото е  без филтри и режисура.
npr.org

Публикацията в BeReal включва селфи, едновременно с което снима и задната камера на телефона.

 Публикацията в BeReal включва селфи, едновременно с което снима и задната камера на телефона.
npr.org