0

Д ългоочакваната социална мрежа на бившия US президент Доналд Тръмп тръгна с впечатляващи гафове, съобщи „Вашингтон пост“. Truth Social (Социална истина) бе почти напълно недостъпна в първите дни на грандиозния си дебют поради технически проблеми, 13-часово прекъсване и списък с чакащи над 300 000 души. Дори поддръжниците на Тръмп се шегуваха с гафовете. Джена Елис, бивш член на правния му екип, публикува в Instagram снимка, на която се вижда Тръмп с пръста си над лаптоп - „Тръмп ни пуска в Truth Social един по един“. 

Бижу

Сайтът бе рекламиран от месеци като бижуто на следпрезидентските бизнес амбиции на Тръмп, който обещава той да революционизира социалните медии и да заобиколи масовите социални мрежи, където Тръмп е забранен. Но първите впечатления от Truth Social сочат, че иновации няма, а новата мрежа е почти идентична с това, което Twitter и други сайтове предлагат от години. Разликата е, че тук постовете се наричат и​стини, а репостовете - повторни истини. Сериозни са съмненията и дали мрежата на Тръмп ще има способността да се бори с фалшивите новини, или да се опази от кибератаки. „Провалиха се в основното нещо. Като каниш гости, трябва да отвориш вратата и да ги пуснеш все пак, нали“, казва Бил Фицджералд, изследовател на поверителността в интернет. „Провалът на старта е индикация за преждевременно пускане на мрежата, преди да са били готови за това. Няма по-добър знак за това от факта, че желаещите да се присъединят не могат. Трудно ми е да разбера как някой би се доверил тези хора да опазят личните му данни от злоупотреба“, добавя Фицджералд. 

Лого

Проблемите на сайта се простират отвъд списъка на чакащите. Логото му - счупено главно "Т" с точка - е идентично с логото на Trailar, британски продавач на слънчеви панели за камиони. Изпълнителен директор на компанията каза, че „търси правен съвет, за да разбере следващите стъпки и налични опции за защита на нашата марка“. Въпреки че Тръмп критикува „агресивната цензура“ на социалните мрежи, условията за ползване на сайта му включват широки ограничения за приемлива реч. На хората е забранено да се опитват да „измамят“ или „заблудят“ други потребители, да нарушават чуждите „права за поверителност или публичност“ или да публикуват съобщения, които „изобразяват насилие“ или включват съобщения, свързани със „сексуални фетиши“, „предлагане и търсене на платен секс“ или „сексуално сугестивни” фрази. На хората също е забранено да публикуват съдържание, което е „фалшиво“, „неприлично“, „подвеждащо“, „вулгарно“, „мръсно“ или „противоречиво“ по някакъв друг начин. Компанията на Тръмп, Trump Media & Technology Group, също забранява на всеки да се опитва да „обижда, опетнява или по друг начин да навреди на социалната мрежа“. Truth Social всъщност вече забрани достъпа на потребител, който се е опитал да качи фалшив подигравателен профил на  бившия конгресмен Девин Нунес, главен изпълнителен директор на компанията на Тръмп. Условията за ползване на сайта също показват, че той възнамерява да се възползва от раздел 230 от американския закон за благоприличие в комуникациите, който само преди месеци според Тръмп трябваше да бъде отменен, тъй като предпазва технологичните компании от съдебни дела за това, което техните потребители са публикували. 

Логин

Проблемите на Truth Social бяха очевидни от самото начало, въпреки че разработчиците на сайта имаха месеци да преработят вече използвания софтуер за стартирането на сайта. В неделя хората, които бяха „предварително поръчали“ приложението в App Store на Apple, получиха сигнал, че то е налично, което го изпрати до върха на класациите за безплатно изтегляне на приложения. Но мнозина, които се опитаха да се регистрират, за да използват приложението, се сблъскаха незабавно с препятствия. Хората съобщават, че са получили съобщения за грешка или предупреждения за „неуспешна регистрация“, когато са въвели рождения си ден. Сайтът не беше достъпен през по-голямата част от първия си ден и неговите оператори съобщиха, че „огромното търсене“ е предизвикало прекъсване, продължило повече от 13 часа. През това време дори условията за ползване не бяха достъпни. Във вторник чакащите да влязат бяха около 300 000. Приложението засега е достъпно само за iPhone в Съединените щати.

Популярност

Уебсайтът Truthsocial.com, който позволява ранни регистрации, получи около 350 000 посещения миналата седмица, което е по-малко от 2 милиона посещения през седмицата на обявяването му през октомври, според оценки на Similarweb, аналитична фирма, която проследява и оценява уеб трафика. Facebook и Twitter получават стотици милиони посещения на седмица. В неделя главният изпълнителен директор Нунес прогнозира, че сайтът ще бъде „напълно работещ“ до края на март. Миналата седмица той каза на Себастиан Горка, бивш заместник-съветник на Тръмп по националната сигурност: „Трябва да изградим този сайт от нулата, за да сме сигурни, че не можем да бъдем изтрити и не можем да бъдем затворени“. Това обаче видимо не е вярно. Кодът на сайта въобще не е уникален, а е базиран до голяма степен на софтуера с отворен код Mastodon, който предоставя безплатни, предварително изградени сайтове за социални мрежи, които потребителите могат след това да редактират и персонализират. Truth Social също зависи от код от осем други външни екипа за разработка за обработка на текст, изображения, сигурност и други данни, показва собствената му документация.