0

Н агло и показно покушение пред Съдебната палата в София - светая светих на Темида. Срещу не кого да е, а бившия командос от СОБТ Златомир Иванов – Златко Баретата. Срещу съдения в онзи момент като лидер на наркобанда мъж, който едва оцеля и остана инвалид.

10 години по-късно не е никак чудно, че не са разкрити нито извършителят, нито поръчителят. Дори Иванов да предполага кой и защо посегна на живота му, едва ли го е споделил с разследващите. Остава споменът, че това се случи на пъпа на София посред бял ден на входа на Съдебната палата, която приютява редица съдилища и прокуратури.

Ясно е едно, че въпреки сериозната охраната на бившия командос, това се случи точно там. Би могло да е на много други места, но пред храма на Темида покушението има и символно значение. За непобедимата сила на мафията, кой каквото ще да казва за нея.

Атентатът

На 29 януари 2013 г. около 9,30 ч. сутринта Иванов тръгва да влиза в Съдебната палата през главния вход откъм бул. „Витоша“. Отива на дело, по което е подсъдим на втора инстанция като ръководител на наркогрупа от 20 души. Проехтяват изстрели и мъжът пада покосен пред самата врата. Работата е на майстор снайперист, който улучва само него с 4 куршума. По това време на стълбите пред сградата обикновено има много хора. По-късно се оказва, че килърът е стрелял от таванския етаж на отсрещната кооперация, която е търговски дом и в нея се помещават много адвокатски кантори. Дълго време се проверява версията, че е имало резервен стрелец от сградата срещу входа за Съдебната палата на тесничката ул. „Позитано“.

Миг след изстрелите настъпва суматоха. Съдебната охрана, в чийто крака е раненият Златомир Иванов, звъни на тел. 112. На място слизат дори председателят на Върховния касационен съд и двама зам. градски прокурори. Баретата е прострелян в бедрото на единия крак и в слабините, има сериозни поражения в тялото му. Свидетели твърдят, че 44-годишният мъж е ранен пред вратата и почти е паднал вътре. В същото време на стълбите пред палатата има негов охранител, който е отвърнал на стрелбата към мястото, откъдето е стреляно, след което е улучен и той, но с лека рана в крака.

Районът около Съдебната палата е отцепен. Линейка откарва Баретата в "Пирогов", а раненият гард е отведен към болницата с цивилна кола. Той е в стабилно състояние. Златомир Иванов претърпява операция и е с опасност за живота. Много трудно се възстановява. Цяла година не е в състояние да се яви в съда, където делото срещу него е отложено.

След стрелбата в Съдебната палата пред журналисти подсъдим заедно с Баретата заявява, че той за първи път е влизал в сградата през централния й вход. Няма обяснение защо е решил така този път. Според него покушението е дело на професионалисти и със сигурност е имало и втори екип на позиция към страничния вход на ул. „Позитано“.

Разследването

Още в първите дни на разследването става ясно, че покушението е планирано и изпълнено професионално. Таванът, откъдето е стреляно, пламва непосредствено след изстрелите. По съседните сгради в района няма камери, които да помогнат по някакъв начин на разследването. Адвокатката на Иванов казва, че не знае да е имало заплахи срещу него. Двамата се видели през уикенда и разговаряли за делото срещу него, което трябвало да стартира към 10:30 часа в Апелативния съд.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство и за причинен чрез взрив умишлен палеж. Огледът на тавана и експертизи показват, че оръжието, с което е стреляно по Баретата, е малокалибрена пушка с оптически мерник без заглушител. Сградата на търговския дом представлява лабиринт и в нея може да се влезе от 5 места, три от които са от задната страна и оттам безпрепятствено човек може да излезе, без да бъде забелязан. Сградата е строена през 1926 г. Таванският апартамент се обитавал от клошари. „Сериозно безпокойство и тревога буди възможността да се извърши такъв брутален акт на насилие в центъра на столицата, в район, в който са ситуирани основни държавни институции и обществени сгради, акт, извършен по начин, застрашаващ живота и здравето на много граждани", се казва в съобщението на прокуратурата тогава. Главният прокурор Сотир Цацаров, който по време на покушението е на посещение в Брюксел, коментира оттам, че това е „възможно най-бруталното посегателство, не с оглед на фигурата, а на мястото, което показва съзнание за пълна безнаказаност“. Опозицията иска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, а премиерът Бойко Борисов коментира, че ако подсъдимият е бил в ареста, това е нямало да се случи.

Мерки

След възстановяването си Златомир Иванов започва да се явява на дело срещу него в спецсъда със сериозни мерки за сигурност. Районът около сградата на ул. „Черковна“ и пресечката й е наситен с охрана, а гардове с бинокли оглеждат съседните сгради от двора на спецсъда. Джипът го кара до самата врата.

В Градския и Апелативния съд Иванов е съден като лидер на наркобанда от 20 души. Оправдан е по дело като подбудител на убийство. В спецсъда пък отговаря пред Темида по друго наркодело.