0

107 000 българки с най-популярното женско име у нас - Мария, ще черпят за имен ден навръх Успение Богородично в понеделник. Това сочат предварителните данни на НСИ за имената у нас през 2022 г. Общо имениците жени са над 170 000, като сред тях са и носителите на името Мариана, Марина, Мара и производните им. С мъжете с името Марин, Мариян и сходните общият брой на имениците на празника достига 191 000 души.

Празник

Денят на Успението на Пресвета Богородица - 15 август, е един от 12-те най-големи християнски празници, честван от всички вероизповедния. Божията майка се смята за закрилница на семейството, на жените и децата. Според народната традиция на този ден булките, които копнеят за рожба, даряват дрехи и обувки на сираче. Ако искат момче, даряват на момченце, ако искат момиче, даряват на момиченце. Бездетни семейства даряват още средства за новостроящи се храмове.

По стара традиция хиляди поклонници се стичат към светите места, прославили се с чудотворни икони на Божията майка. Такива има из цяла България, които сякаш я пазят от големи беди и войни. Но три от тях, считани за най-мощни и чудодейни, са се превърнали в крайъгълни камъни на православието по нашите земи.

Феномен

За големи чудеса разказват местните в района на Бачковския манастир. Напоследък там се наблюдава интересен феномен. Доста хора се стичат след съновидение, разказват възрастни хора. При него Пресветата Дева, изобразена на тукашната чудотворна икона, се явявала на болни хора или на такива, кривнали от правия път. Тя ги призовавала да дойдат и да й се поклонят и така да измолят Небесна благословия и опрощение на греховете. Не липсват и случаи на млади семейства, чакащи с години появата на детенце, които, идвайки тук, скоро се сдобиват с рожби.

Млада жена от София споделя, че един ден изненадващо й се обадила дружка от студентските години. Двете не се били чували отдавна, но поводът бил повече от изумителен. Приятелката й казала така: „Сънувах Бачковската икона и странно и за мен тя изрече името ти три пъти. Да знаеш, това сигурно е знак, че трябва да отидеш на при нея и да й се поклониш“. От известно време призованата Свише имала някои хронични здравословни проблеми, заради които се опасявала дали ще забременее. Изпълнила заръката и година по-късно се сдобила с рожба, разказват миряни, запознати с чудото.

Вяра

Мнозина са убедени, че святото изображение сбъдва молитвите на всеки според вярата му. Но дори скептиците стават вярващи, щом чуят многобройните свидетелства за чудеса. Стефан от Благоевград често пътува дългото разстояние от дома си до манастира, защото тук е намерил лечение за страшната болест рак, която го сполетяла преди десетина години.

Ала славата на чудотворната икона се носи и сред изповядващите други религии, различни от православието. Показателен е случаят на турчето Сали, покосено от незнайна болест и спасено тук. Години след тази случка иконата помогнала и на будисти и дори на протестанти, които по правило не признават почитта към иконите.

Застъпница

На доста иноверци е помогнала и „Света Богородица Троеручица” от Троянския манастир, доказвайки,

че Бог Иисус Христос е готов да помогне на всеки, стига да му се помоли. Богослови пък споделят, че ролята на Божията майка е на застъпник и ходатай на човека пред Бога.

Самата икона бе особено почитана от покойния патриарх Максим. Тя се появява необяснимо преди около 350 години. Пренесена е от атонски монах, който, пътувайки за Румъния, решава да остане в района при местен отшелник, хем да си отдъхне, хем и местните хора да почерпят благодат от тази светиня. Когато решил да си ходи за Влашко обаче, се случили редица поличби. Например конят му се препънал и отказал да продължи. От XVII век насам светинята е сътворила множество чудеса, разказват преданията. Едно от най-големите чудеса е, че тя изцелява жените от безплодие. Иконата е помагала и при доста други проблеми.

Случаят с момчето

14-годишно момче от Кърджали имало изкривяване на ръката по рождение. Всеки ден в продължение на две седмици майката и момчето се молели пред иконата. "След дълги молитви сънувах, че красива жена се приближава до сина ми. Погали го нежно по косата със сребърна ръка, усмихна се кротко и ми каза: „Имай вяра, синът ти ще оздравее", разказва родителката.

В първите дни на април 2019 година жена дошла със сълзи на очи и разказала, че със застъпничеството на Богородица се е спасила от смъртоносна онкологична диагноза. Игуменът на Троянския манастир дядо Сионий я помолил да запише случая си в книгата със свидетелства за Троеручицата за укрепване вярата на всички поклонници.

По време на храмовия празник на манастира - 15 август, тук се стичат хиляди от цяла България. Тогава „Троеручица“ се изнася с литийно шествие от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата. Тази година шествието идния понеделник е насрочено за 11 часа.

Осеняваща

За празника хиляди поклонници се стичат и към Рилския манастир. Там се пази „Света Богородица Осеновица” (Осеняваща). Едно от забележителните чудеса с нея се случило преди два века. Тогава при тежка чумна и холерна епидемии целият регион край манастира бил засегнат. По молба на населението двама йеромонаси и един дякон след всенощно бдение и молебен с лития изнесли чудотворния образ от манастира. И морът стихнал.

Известна и като Одигитрия (Пътеводителка) и Рилска, реликвата е една от най-чудотворните и уникални с лика на Божията майка в целия православен свят. От нея са разнася неземна благодат от мощите на 32-ма светии, вградени в реликвата. Реликвата има частица дори от възкръсналия Лазар и от лечителя Св. Пантелеймон.

Роженската проплака през 1925 г.

Чудотворна Богородица се пази в Югозападна България в Роженския манастир. Навремето той е бил подчинен на атонския манастир Ивирон. Спазвайки църковната традиция, и българският получава копие на чудотворната икона, съхранявана в манастира майка - в случая това е иконата на Св. Богородица Портаитиса, или на български Вратарница.
Тя се слави, че дарява бездетни с рожби и сбъдва желания. Мелничани разказват, че през 1925 година иконата взела, че заплакала. Това се случило точно преди гръцката армия да навлезе в България и да опожари и изколи пограничните села. Днес богомолци от цялата страна, включително от Гърция, Сърбия и Северна Македония, идват на поклонение и оставят своите дарове пред Чудотворната икона на Божията майка.

Златната ябълка вдигна раждаемостта

За „Богородица Златна ябълка“ има категорични данни, че помага, най-вече при безплодие. Тя се намира в асеновградския квартал Горни Воден. Ритуалът там е следният: ябълка, оставена в дар пред чудотворната икона, се разрязва на две половини, които се ядат от мъжа и от жената на гладно и жадно като нафора. А семките, дръжката и обелките се заравят на чисто място, споделя отец Живко Николов.

Той свидетелства за стотици семейства, в това число и на родни емигранти из цял свят, сдобили се с рожба с молитви, и с праведен живот. Свещеникът докладва, че доста хора търсили помощ от Божията майка и при проблеми като уплаха, стрес, различни фобии и депресии. „Освен молитвите има и специална вода, която им давам. След три посещения вече са здрави и са добре“, кръсти се отецът.