0

У ниформен сержант от Шесто районно управление на МВР в София става случайна жертва при убийството на криминален бос, чиято група е била заподозряна за ликвидирането на оръжейния търговец Филип Найденов–Фатик.

Датата е 31 август 2004 г. Мястото – букмейкърски пункт на „Еврофутбол“ на ул. „Буря“ в столичния кв. „Княжево“. Жертвите са Асен Петров-Шаки и 31-годишният главен сержант в МВР Кирил Живков. Това става 9 месеца след разстрела на човек от същата банда, подозиран и за отвличане.

Чистене

„В групировките има мишени и килъри и постоянно си сменят местата. Някой усилено чисти групи, участващи в поръчкови убийства и с отвличания. Ако тези хора бяха в ареста, това нямаше да се случи“, коментира тогавашният главен секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов. Той допълва, че има доказателства, че Шаки и бандата му са съпричастни към разстрела на Фатик на 19 август 2003 г. на кръстовището на бул. "България" и "Гоце Делчев" в София. Борисов съобщава, че дни преди да бъде убит, Шаки за пореден път е отказал да даде ДНК проба въпреки съдебно решение. Главният секретар на МВР припомня, че след експертиза върху намерения след убийството на Фатик автомат е доказано, че това оръжие е било за известен период от време именно в Шаки.

Премиерът по това време Симеон Сакскобургготски също коментира престъплението. „Всяка човешка жертва е нещо много тежко особено на служителите на реда“, заявява премиерът в кулоарите на парламента. Министър-председателят казва още, че по време на изказванията в парламента депутатите са отправили много упреци към правителството за голямата престъпност в страната. Той обаче подчертава категорично, че в борбата срещу престъпността не трябва да се ограничават правата на гражданите, както предлагат от МВР и прокуратурата, а да се вземат мерки, които да отговарят на законосъобразността и европейските норми.

Главният прокурор тогава Никола Филчев също излиза с коментар. „В България няма законова основа за борба с организираната престъпност, а има нова опасна ситуация и трябва нова ефективна реакция“, заявява обвинител №1. Ръководството на държавата за пореден път взема отношение след поредния мафиотски разстрел. И за пореден път той остава неразкрит.

Престъплението

23,30 ч. на 31 август 2004 г. Асен Петров-Шаки и двама от обкръжението му – Димитър Бойков и Петър Георгиев, са в букмейкърския пункт, който до 21,30 ч. работи като пункт, а след това като кафене. Четиримата играят карти. Там е и шефът на клуба Евтим Здравков, близък на Шаки. В пункта влиза гл. сержант Кирил Живков от 6-о районно. Полицаят, баща на 3-годишно момченце, е на нощно дежурство в участъка в Княжево, извършвал е проверка в района и чака автопатрул, с който трябва да продължи службата до сутринта. През това време иска да провери фиша си. В този момент в пункта нахлуват двама маскирани мъже и започват да стрелят. Убиват на място полицая и раняват тежко Шаки, който по-късно умира във ВМА. Двамата му приближени и собственикът на пункта са ранени и откарани в „Пирогов“, но без опасност за живота.

Според МВР Шаки има 8 полицейски регистрации – за убийство, отвличане, побой, кражби. Тримата ранени също са криминално проявени.

Разследване

Полицията предполага, че убийците са избягали с „Ауди А6“, което е намерено подпалено в кв. „Горна баня“, близо до мястото на престъплението. В колата са открити два пистолета и автомат.

Разследващите веднага свързват убийството на Шаки с подозренията, че някой му отмъщава за разстрела на Фатик. Десетина дни след екзекуцията посред бял ден на оръжейния търговец полицията задържа Шаки, Йосиф Йосифов-Йоско и още трима. При обиските в домовете на задържаните са открити автоматично оръжие, боеприпаси, бронежилетки и полицейски униформи. Липсват обаче доказателства за връзка с покушението срещу Фатик и те са пуснати. В крайна сметка делото за убийството на Фатик е прекратено, тъй като разследващите не откриват улики, които да доведат до поръчителя и извършителя на екзекуцията. Съмненията за ответен удар обаче остават.

Връзка

Убийството на Шаки е предшествано от други престъпления. Хора от обкръжението му – Даниел Георгиев и Борис Арсов-Борчо, са обвинени за отвличането на бизнесмена Стефко Колев, шеф на фирма „Руен“ АД, близо до дома му в столичния кв. „Княжево“ на 20 септември 2001 г. и искането на откуп от 3 млн. лв. В дома на Борчо е открит часовникът на бизнесмена. Според МВР ДНК анализът показал, че маска, намерена след убийството на Фатик, е била носена именно от Борчо. Докато тече разследването, на 30 ноември 2003 г. Борис Арсов е открит убит в автомобил „Фолксваген Голф“, паркиран пред Боянската черква. Застрелян е с 9-милиметров пистолет, вероятно „Макаров“. При първоначалния оглед криминалистите установяват няколко пробойни от куршуми по страничното стъкло, а съдебният лекар констатира две прострелни рани в главата на мъжа. В колана на панталона му е открит запасан боен пистолет. От МВР твърдят, че на Арсов не е издавано разрешително за оръжие.

Убийствата на Шаки и Борчо остават неразкрити и до днес, както и десетки други показни разстрели.

Оправдан

Всъщност за смъртта на Асен Петров и на полицая Кирил Живков пред съда е изправен хърватинът Иван Може, но е оправдан поради липса на доказателства. Може, който бе сочен за член на хърватска група за мокри поръчки на Робърт Матанич, изчезва безследно през февруари 2007 г., след като си тръгва заедно с Йосиф Йосифов-Йоско от заведението „Сливнишки герой“. Правосъдието се оказва безсилно, но не и хората от подземния свят, които вероятно намират начин да се разправят с него.