П рочутите печени картофи на Рейчъл, сандвичът с кюфте на Джоуи, сочната пържола на Фийби, ароматният пържен ориз със зеленчуци на Чандлър, лазанята на Моника и парещите фахитас на Рос. Ако сте фенове на сериала, непременно трябва да навлезете навътре в кухнята му. И този път – в буквалния смисъл.
сн. 2001-1-картофките на рейчъл
Сметана и хайвер
Ако имате подобни вярвания като Рейчъл, вероятно ще се съгласите, че колкото по-сложно, толкова по-просто (освен ако не става въпрос за личния ви живот - винаги ще има трудности в това). Ако нямате най-добър приятел готвач, който може да ви отмени с приготвянето на перфектната вечеря, опитайте тези прости, но много апетитни печени картофи.
Продукти:
Заквасена сметана (или нискомаслено кисело мляко) - 225 мл
копър (пресен) + 2 стръка за украса
пипер (черен, прясно смлян) - на вкус
хайвер (червен или черен) - 50 г
лимон (малък, нарязан) - 1/2 бр.
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Измийте картофите обилно с четка под течаща вода. Направете няколко пробива в грудките с вилица.
Прехвърлете картофите в малка купа и намажете със зехтин, за да покриете равномерно двата картофа. Натрийте обилно кората с морска сол.
Поставете картофите върху решетката на фурната и печете около 1 час, докато корите станат хрупкави и картофите лесно се дупчат с вилица.
Докато картофите се пекат, смесете заквасената сметана или киселото мляко с копъра в малка купа, добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре. Поставете в хладилника да се охлади.
След като картофите се изпекат, направете прорез по дължината на всеки картоф и залейте със соса от копър. Гарнирайте със стрък пресен копър и поръсете всеки картоф с хайвер (по желание). Сервирайте с прясно смлян черен пипер и резен лимон. Ще си оближете пръстите!
Любимият сандвич на Джоуи
Джоуи, Рос и Чандлър тръгват на разходка в патрулна кола с гаджето ченге на Фийби. Когато включва сирената, Джоуи прикрива Рос, мислейки, че са под обстрел. Чандлър е много разстроен и обиден от това, но се оказва, че Джоуи толкова смело се е опитвал да спаси сандвича си с кюфте. Съвет: Не прекалявайте с подправките.
Продукти:
За кюфтетата:
Лук (ситно нарязан) - 1/4 глава
риган (едро нарязан или накъсан) - 2 с.л.
магданоз (едро нарязан) - 2 с.л.
мащерка (едро нарязана) - 2 с.л.
пресен босилек – 2 с.л.
сухари (галета) - 100 г
ядки (кедрови ядки, печени) - 1/3 чаша
За сандвичите:
Сос (маринара) - 3 чаши
минибагети - 6 бр.
сирене (моцарела)
сирене (пармезан, настърган) - 1/4 чаша
магданоз (пресен, за сервиране)
Приготвяне:
Загрейте фурната на 190°C. Постелете тава с хартия за печене. В дълбока купа смесете всички съставки на ръка. Не бъркайте много интензивно, за да не станат жилави кюфтетата.
От каймата направете кюфтета с диаметър 5-7 см и ги поставете в загрята фурна. Печете до златистокафяво за 20 минути. Загрейте соса маринара в голяма тенджера на среден огън. Готовите кюфтета се поставят в соса и се оставят да врят 10-15 минути.
През това време разрежете багетите и поставете по 1-2 резенчета сирене, сложете ги върху тава за печене и поставете във фурната за пет минути, за да се разтопи сиренето.
Извадете хлебчетата, напълнете всяко с 3-4 кюфтенца и залейте със соса. Преди сервиране поръсете с пармезан и наситнен магданоз.
Пържола за Фийби
Ако носите тризнаци, вероятно ще искате пържола. Ако просто сте гладни и обичате месо като Джоуи, пържолата е задължителна. Това ястие ще задоволи всичките ви желания, но не забравяйте споразумението на Фийби и Джоуи. Може би вашият приятел също ще се съгласи да бъде вегетарианец заради вас и в името на грижата за околната среда, за да можете да се насладите на пържола без чувство за вина. Разбира се, има и вариант просто да намятате мръвките в тавата и да си карате както си знаете, но ако си нямате работа, може да изпробвате тази засукана рецепта.
Продукти:
За соса чимичури:
Масло (на стайна температура) - 230 г
лук (шалот, нарязан) - 1 глава
чушлета (халапеньо, без семки, нарязани) - 1 бр.
чесън (нарязан) - 4 скилидки
магданоз, кориандър
За пържолите:
Месо (мраморни пържоли с дебелина 3,8 см) - 6 бр.
сол (едра) - 65 г
рукола (за сервиране) - на вкус
сирене (пармезан, за сервиране) - на вкус
лимон (резени, за сервиране) - на вкус
Приготвяне:
За да направите сос чимичури, смесете всички съставки с изключение на сока от лимон в купа на блендер. Обработвайте, докато сместа стане гладка.
С помощта на шпатула направете вдлъбнатина с цифра 8 в маслото, за да не се отдели течността от маслото, и изсипете сока от лайм. Разбийте соса отново.
Поставете сместа върху лист хартия за печене, като оставите 10-12 см свободни краища.
Прегънете листа наполовина, така че съдържанието да остане вътре, и го навийте на твърд и равен цилиндър. Освен това увийте пакета в найлоново фолио или восъчна хартия, за да предотвратите абсорбирането на други миризми от маслото, поставете го в хладилника за една нощ и продължете с готвенето на пържолите.
Поставете пържолите върху голяма тава за печене. Овкусете всяка страна с щипка сол (но не пресолявайте). На този етап целта е да нанесете сол от двете страни на пържолата на равномерен тънък слой, така че да се изпече перфектно. Покрийте пържолите с втори лист за печене. Поставете в хладилника за 24 часа.
Поне 30 минути преди печене извадете пържолите и ги оставете да достигнат стайна температура. Загрейте фурната на 250°C.
Поставете голям чугунен тиган на силен огън. Оставете го да стане горещо. Сложете пържолите в сгорещен тиган на няколко партиди и ги запържете за около 1 минута или повече, за да може месото лесно да се отдели от тигана, след което обърнете и запържете от другата страна за още 1 минута. Поставете изпържените пържоли върху чиста тава и намалете котлона до минимум. Оставете празния съд на котлона, за да се затопли.
Поставете всички пържоли в тава за печене. Те не трябва да лежат една върху друга, но могат да се допират. Подправете с прясно смлян черен пипер. Поставете кръг чимичури върху всяка пържола и поставете тавата във фурната за 4-5 минути. Можете да обръщате пържолите по време на готвене, но не е задължително. След това извадете пържолите и ги поставете върху дъска за рязане. Оставете ги да престоят 4-5 минути.
Непосредствено преди сервиране добавете още малко масло към всяка пържола и ги нарежете на тънки филийки. Гарнирайте с резени лимон и сервирайте, поръсени с рукола и настърган пармезан.
Забележка: Пържолата може да се осолява 30 минути преди пържене или 18-24 часа преди пържене. Това ще определи колко сок ще изтегли солта от месото и дали то ще се получи сочно или сухо. Идеалният вариант е 24 часа, маслото със сос чимичури ще има време да се втвърди.
Ако приготвяте пържола за бременна жена, изберете най-тлъстото мраморно месо и го запържете добре за поне 10 минути. След като вътрешната му температура достигне 70°C, пържолата ще бъде безопасна за тялото и може да се сервира.
Ориз за Чандлър
Пържен зеленчуков ориз, който героят от „Приятели“ Чандлър би харесал
Вкусно ястие с азиатско влияние за приятна вечеря с най-добрите ви приятели. Най-добрият начин да приготвите пържен ориз със зеленчуци е в уок тиган.
Продукти:
Масло (сусамово или зехтин) - 2 с.л.
джинджифил (пресен, настърган)
лук (шалот, нарязан) - 2 с.л.
зеле (червено, настъргано) - 1/2 глава зеле
броколи (цветчета) - 1 1/2 чаши
броколи (стъбла, нарязани на кубчета) - 1 1/2 чаши
моркови (настъргани) - 1/2 чаша
грах (замразен) - 1/4 чаша
сос (соев или тамари) - 3 с.л.
яйца (по желание, разбити) - 3 бр.
ориз (сорт жасмин, 24 часа след варене) - 2 чаши
лук (зелен, нарязан, за гарнитура) - на вкус
Приготвяне:
Загрейте голям тиган уок на висока температура. След като се загрее, намалете топлината до средна и добавете сусамово (или зехтин) масло. Оставете олиото да се загрее за минута, след това добавете настъргания джинджифил и шалот и запържете за 1 минута, докато се появи аромат.
Добавете настърганото зеле в тигана, разбъркайте съставките и продължете да пържите още 1 минута.
Добавете цветчета и стебла от броколи, настъргани моркови и задушете за около 1 минута. След като зеленчуците омекнат, добавете граха и 1 1/2 с.л. соев сос (или сос тамари). Оставете ги да престоят на котлона още 1 минута.
Преместете зеленчуците в тигана настрани, сложете ориза до тях и го запържете до златистокафяво. Разбъркайте ориза към зеленчуците и добавете останалия соев сос (или сос тамари) на вкус.
Преместете съдържанието на уока настрани и счупете яйцата (ако ги използвате в рецептата). Яйцата се запържват за около 1 минута, без да се смесват с ориза, и след като се запържат, се разбъркват зеленчуците и ориза.
За да направите пържения зеленчуков ориз изключително пикантен, добавете малко чили заедно с яйцата (или сервирайте с чили и допълнителен соев сос).
Преди сервиране може да наръсите ориза с накълцан на ситно зелен лук.
Цвърчащи фахитас
Няма нищо по-неудобно от това да прекараш една вечер навън с приятелката си, бившата си и майката на детето ти, която сега излиза с най-добрия ти приятел. Остава само една утеха: да прекалиш с алкохола, до степен да носиш горещ тиган с цвърчащи фахитас без ръкавици. Никак не препоръчваме да последвате примера на Рос, но пък рецептата може да се изпробва. Фахитас принципно е мексиканското ястие със цвърчащи парчета мариновано месо, сервирано на гореща плоча с червен пипер, лук и топли тортили.
Продукти:
Зехтин (екстра върджин) - 1 с.л.
месо (телешки стек, тънко нарязан) - 600 г
черен пипер (за предпочитане червен и зелен) – на вкус
лук (нарязан) - 1 глава
чили (на прах) - 1/4 ч.л.
плосък хляб (брашно или царевица) - 12 бр.
кориандър – на вкус
сирене (фета, натрошено)
репички (тънко нарязани) - 1 бр.
лайм (нарязан на филийки)
сос (салса верде, по желание)
Приготвяне:
Загрейте фурната на 230°C. Червената и зелената чушка се нарязват на ивици по 1,5 см. В голяма купа смесете зехтин, нарязаното месо и подправките. Разбъркайте, докато съставките се покрият равномерно със зехтин и подправки. Оставете настрана.
Увийте питките плътно във фолио и ги наредете върху половината тава за печене. Поставете мръвките и зеленчуците върху другата половина на тавата за печене. Поставете тавата за печене върху централната решетка на фурната и печете 12 минути. Зеленчуците трябва да се сварят до омекване, а месцето да се запече леко отвън.
За да сервирате фахитас, поставете мръвки и зеленчуци в средата на тортилите. Поръсете с кориандър, сирене фета и резени репички. Полейте със сок от лайм и салса верде (по желание).
Кристи Красимирова