0

Н а 22 септември 1994 г. NBC излъчва първия епизод на култовия сериал „Приятели”. Проектът, продължил 10 години в ефир, завинаги се превърна във важна част от масовата култура. За по-прегледно нека да проследим феноменалния възход на проекта и неговите звезди в цифри.

236

Десет сезона и 236 епизода. 14-и епизод от 5-и сезон и 18-и епизод от 10-и сезон са признати за най-високо оценени в историята на сериала. Средно около 75 актьори се явяват на прослушване за всяка от ключовите роли.

Пилотният епизод на шоуто е гледан от 22 милиона души (написан е само за 3 дни). Последният епизод на шоуто привлича 61 милиона зрители на екраните в САЩ и Великобритания (това е четвъртият най-висок резултат в историята на телевизията).

$ 11

Това са парите, с които разполага всичко на всичко Мат Лебланк, когато е избран за ролята на неуспешния актьор Джоуи Трибиани. Работата, която получава, буквално го спасява от бедността. Затова с първия хонорар веднага отива на ресторант, за да отпразнува щастливия шанс. Само за сравнение: Кортни Кокс, която е може би най-популярната от шестимата към момента на стартиране на проекта, си купува кола с първата си заплата.

38,8°

Мат Лебланк има треска по време на снимките на пилотния сериал. Предишния ден актьорът е настинал тежко, но героично издържа тежкия снимачен процес.

$ 119 760

Джоуи Чандлър е натрупал дългове в този размер в продължение на девет сезона (в десетия кариерата на Джоуи най-накрая се подобрява). Впрочем през целия сериал феновете са преброили 15 различни актьорски изпълнения на Джоуи: в театъра, киното и телевизията.

Звездите на шоуто преминават от $22,5 хиляди на епизод в първия сезон на „Приятели“ до $1 милион на епизод в сезони 9 и 10. Известно е, че актьорите са се споразумели за равни хонорари за всички, а Дейвид Шумиър действа като преговарящ от името на шестимата с продуцентите. Така те получават по 2,5 милиона долара за участието си в специалното събиране на „Приятели“ през 2021 г.

3

Толкова сезона се губят на Матю Пери според собствените му спомени. Приживе той призна, че периодът на снимките между трети и шести сезон е останал мъглив за него поради зависимостта му към болкоуспокояващи и забранени вещества, която в този момент е достигнала своя връх.

4

Четири пъти са се разделяли Рос и Рейчъл в целия сериал. В специалното издание на Friends Reunion Дженифър Анистън и Дейвид Шуимър шокират всички с новината, че са били истински влюбени един в друг в ранните сезони на сериала, но така и не са задълбочили връзката си по различни причини.

85

Това е общият брой на сексуалните партньори на героите. Най-значително влияние върху тази статистика има любовчията Джоуи (17 партньори). Фийби и Рос имат по 16 партньори, Рейчъл има 14, Моника - 13, а Чандлър - 9.

29

На толкова години Рос беше в три сезона (в 3-ти, 4-ти и 5-и). А в един сезон той празнува рождения си ден два пъти, обърквайки се за дати и месеци. Първо през март, а след това през декември. В крайна сметка се оказа, че е роден на 18 октомври.

62

Трудно е да се повярва, но чак за 8-ия сезон „Приятели“ спечели наградата „Еми“ за първи път в категорията „Най-добър комедиен сериал“. Общо ситкомът е номиниран 62 пъти за наградата. Между другото Кортни Кокс е единствената от шестимата главни герои в сериала, която никога не е била номинирана за „Еми“ за ролята си в сериала.

$ 1,5 млн.

Толкова струва всяка 30-секундна реклама, излъчена по време на последния епизод на сериала. По това време това е абсолютен рекорд в телевизията. Виното от 1994 г., закупено от продуцента на шоуто Кевин Брайт, е разлято на гостите на частно парти за тогавашните съпрузи Дженифър Анистън и Брад Пит, за да отбележи завършването на проекта през 2004 г.

7

Това е мястото, на което „50-те най-добри телевизионни предавания на всички времена“ на списание Empire подрежда „Приятели“ през 2008 г. На 4-то място в класацията „20-те най-добри фрази по телевизията“ според TV Guide е фразата на Джоуи „Как си?“, с която се запознава с момичета.

13 000 000

13 милиона харесвания за 72 часа през 2019 г. събира първата публикация на Дженифър Анистън в Instagram. На снимката позират и шестимата актьори от главния състав на "Приятели". Когато Кортни Кокс отвори собствен акаунт в социалната мрежа, тя постави снимка на себе си като „дебелата Моника“ на аватара си.

Барманът Гюнтер седем серии е без име

Гюнтер и Рос в кафенето Central Park.

 Гюнтер и Рос в кафенето Central Park.

През 2001 г. от рак на простатата си отиде актьорът Джеймс Майкъл Тайлър. В сериала „Приятели” той беше барманът Гюнтер, безнадеждно влюбен в Рейчъл (Дженифър Анистън). Но това име той получава чак в седмия епизод от втория сезон – в сцената преди първата целувка на Рейчъл и Рос. Впрочем своята роля Джеймс Майкъл Тайлър получава благодарение на това, че е единственият актьор от масовката, който борави с професионална кафемашина.

А специфичния цвят на косата си получава, след като негов приятел, който експериментира като фризьор, го моли да му послужи като модел и да го боядиса в „студен блонд”. Така Тейлър се сдобива с руса до бяло коса, а продуцентите на сериала толкова харесват това, че това се превръща в запазена марка на персонажа. Още повече че според сюжета той има холандски произход.