0

З вездите от култовия филм „Вчера“ се събират в нов проект 35 г. по-късно.

Христо Шопов разкри, че със София Кузева (която играе Дана във филма) общуват доста често и особено напоследък и имат нещо, върху което мислят заедно като проект. “Владо Даверов е причината, но още не искам да издавам подробности”, каза пред “Телеграф” София Кузева-Чернева. Тя дойде на събитието с майка си и съпруга си - актьорът Панчо Чернев. 

“Вълнувам се истински, защото не се срещам често с публиката лично. Защо филмът ви грабва, ще кажете вие. Желая ви прекрасно утре - нека забравим всичко от вчера (добро или лошо)”, каза Кузева. 

“Георги Стайков, който живее в Бургас, ви праща много поздрави“, обяви модераторът проф. Божидар Манов. “Клетва” стана химн на всички абитуриенти, добави кинокритикът.

Предателство

С филма "Вчера" ще се открие есенно-зимният сезон на фестивала за класическо българско кино "30 вечери с 30 български класики" в кино „Одеон“. Фестивалът е по идея на дружеството за колективно управление на авторски права Филмаутор по случай неговата 30-годишнина. След всяка прожекция зрителите имат възможност да се срещнат с авторите, актьорите или творческия екип на филма, както и да се включат в дискусия с тях. Всички филми се прожектират в техния оригинален формат - на лента. Входът е свободен.

Тази година се навършват 35 години от премиерата на филма "Вчера" на режисьора Иван Андонов. Любимо заглавие на няколко поколения българи и все още вълнуващ за младите зрители. Сценарият на "Вчера" е по едноименния роман на Владо Даверов с автобиографични елементи.

Втората половина на 60-те години на ХХ век. Времето на „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“, сексуалната революция и младежките вълнения на Запад. Тези събития косвено проникват зад стените на гимназия с изучаване на английски език. Учениците се сблъскват с конформизма и предразсъдъците, приятелството и предателството, смъртта на най-близкия приятел - ситуации, които са формирали поколението на днешните четиридесетгодишни. Филмът привидно ни връща към безгрижните ученически дни, но всъщност отразява една политическа ситуация.

Клетва

Най-известната сцена става полагането на кръвната клетва. На актьора Христо Шопов режисьорът на „Вчера“ Иван Андонов поверява една от двете централни роли във филма. „Спомням си усещането за филма и основно работата ми с Иван Андонов, на когото дължа много. Човекът, от когото съм научил най-много за киното изобщо, е Иван Андонов. Всичко започна с много тежък кастинг, който мисля, че беше поне един месец. Режисьорът Иван Андонов искаше да бъде много сигурен в актьорите, които ще избере.

Първоначално идеята е била аз да изиграя ролята, която във филма играе Георги Стайков. И в някакъв момент Иван е решил да ги размени“, разказа Христо Шопов за Филмаутор.

„Това, което мога да кажа за филма, е, че продължава да бъде по някакъв начин интересен на публиката, защото се занимава с вечни теми като любов, приятелство, предателство“.