0

4683 имена на български граждани ще бъдат пратени на извънземните, обяви НАСА.

Космическата агенция поясни, че списъкът вече е окончателен, но има още шансове нечие име да попадне в него, като повече информация има на сайта на мисията „Еуропа клипър“, един от тях е чрез писане на космическа поезия. Общо имената, които ще бъдат пуснати на евентуалните извънземни, са 2 620 853 досега, но може да се добавят още заедно със стиховете или песните им. Имената са записани в специален силициев микрочип, който ще бъде монтиран в още по-специална плоча, а тя от своя страна ще бъде закачена за апарат мисионер.

Кенеди

Изследователският апарат с мисията да обучава извънземни „Еуропа клипър“ трябва да бъде изстрелян този октомври от космическия център „Кенеди“ във Флорида. Предвижда се през 2030 г., след като е пропътувала 2,6 милиарда километра, автоматичната станция да стигне в системата на Юпитер и да направи за няколко години поне 49 прелитания в близост до неговия спътник Европа, на който е наречена и самата мисия. Основната оповестена цел е да се изследва дали и къде на Европа, най-вероятно под огромния покрит от лед океан, има условия за живот.

Освен това НАСА реши да обясни на извънземните какво е бутилка и по-специално какво е послание в бутилка, плуващо във вода. И цялата мисия се съсредоточава върху това. То стана окончателно ясно, след като космическата агенция обяви дизайна на новата плоча, с която ще води разяснителната кампания сред извънземните, че хората са едни много готини, разумни и добри същества. Предишната плоча бе златна и лети, заедно с пращащия странни послания апарат „Вояджър“ и „Излел е Дельо хайдутин“ извън Слънчевата система. Тази е от метал, устойчив на ръжда, прах и различни видове течности. Формата й е триъгълник със заоблени върхове. А размерите й са 18 на 28 сантиметра.

Схема къде ще бъде разположена плочата на апарата.

 Схема къде ще бъде разположена плочата на апарата.
НАСА

Вода и Лимон

Европа и Земята засега са двете места в Слънчевата система, на които със сигурност има вода, вярват в НАСА. Затова на апарата „Клипър“ съществена част от въпросната разяснителна плоча е посветена на водата. Самата дума е произнесена на 103 езика, представящи повечето съществуващи в момента езикови семейства на Земята, и това е записано на триъгълната плоча, като вярваме, че извънземните ще го намерят, разгадаят и чуят, преди да изпаднат във възторг от земните учени и техния полет на мисълта. Основно място на плочата заема и поемата In Praise of Mystery: A Poem for Europa - „За възхвала на мистерията: Поема за Европа“. Стиховете свързват двата водни свята – Земята и Европа. Те са дело на отличената от Библиотеката на Конгреса на САЩ поетеса Ада Лимон, която е от мексикански произход.

Над стиховете на Лимон е изобразена бутилка с тапа, която е разположена върху стилизирани орбити на няколко планети, имитиращи в същото време и вода. Идеята е за послание в бутилка, плаващо из световния океан. И точно върху тази бутилка ще бъде вграден чипът с имената. Има и рисунка на портрета на астронома Рон Грийли, благодарение на когото преди повече от две десетилетия започва да се мисли за апарат до Европа. Изписано е и уравнението на Дрейк, което се опитва да изчисли колко и какви са технологично развитите цивилизации в нашата галактика.

На другата страна на плочата, която условно се смята за лицева, защото няма да е прилепнала до апарата, а ще гледа към космоса, има въпросните 103 произнасяния на думата „вода“ под формата на визуализирани аудиосигнали. А в центъра е символът, означаващ вода на американския жестов език.

От НАСА уточняват, че основната научна цел на апарата е да определи дали има места под ледената луна на Юпитер, където може да съществува живот. Мисията трябва да определи дебелината на ледената обвивка на луната и взаимодействието на нейната повърхност с океана отдолу, също да се изследва нейният състав и да се характеризира нейната геология. Подробното изследване на Европа от мисията ще помогне на учените да разберат по-добре астробиологичния потенциал за обитаеми светове отвъд нашата планета.