0

Н ай-смъртоносният авиационен инцидент в света се е случил преди дори самолетите да излетят. В резултат 583 души загиват.

Самолетите и контролът на полетите сега са много по-безопасни в резултат на катастрофата на Летище - Тенерифе, която се е случила на 27 март 1977 г., преди точно 47 години, но истинският ужас се разиграл преди самолетите дори да напуснат пистата.

СТАНА ЧУДО: Снежни преспи спасиха екипажа и пътници от разбил се самолет!

На 27 март два самолета се разбили един в друг на земята на летището в Тенерифе. Самолетите се озовали в една и съща част на летището. 

На единия самолет било казано да изчака, а другия трябвало да го последва. Но изведнъж всичко се объркало. 

Първият самолет се опитал да излети без да е получил нужното разрешение.

Getty Images

Получило се и объркване, защото втория самолет изпуснал своя ред заради мъгла. 

Два пътнически самолета се сблъскаха на летище в Япония

Първият самолет започнал да се подготвя за излитане, но не успял да види другия, докато не станало твърде късно. 

От запис от полета се чува как капитанът на втория самолет възкликва: "По дяволите, този идва". След него се чува вторият пилот да крещи: "Слизай! Слизай! Слизай!".

Всички 234 пътници и 14 членове на екипажа от първия самолет загинали. От втория загинали 319, но 61 оцелели. Общият брой на починалите бил 583

ДОСИЕТАТА Х: Триъгълникът на дявола!

От фирмата на първия самолет поднесли своите извинения и съболезнования, като заявили, че капитанът погрешно е смятал, че може да излети. Компанията била принудена да изплати 110 милиона долара обезщетения на семействата на загиналите.

Този трагичен инцидент променил правилата за летене.

От разследването на случая станало ясно, че капитанът на първия самолет се объркал, че може да излети, като чул думата "ОК". След инцидента от ръководството на въздушното движение вече се изисква да използват само думата "излитане" при разрешаване на самолета да излети. Всеки друг път трябва да използва думата "заминаване".