0

М остът на влюбените на НДК в столицата ще бъде украсен на 1 ноември - Деня на будителите, с голи тела и момичета, рисувани от художника Тома Трифоновски. Изложбата се казва „Колко си хубава, Господи“, посветена на 85 години от рождението на твореца. Тя ще бъде открита преди залез слънце в 17,15 ч., а картините ще имат локално осветление.

Градско изкуство

Събитието е от типа градско изкуство, целта е да се разчупи музейната традиция на представяне на живопис, коментираха организаторите. Те са Светлана и Невена Трифоновски, а идеята им подкрепят Столична община, Община Плевен, ФНСЗ, галеристът Димитър Инджов, както и много приятели и колеги на твореца. Графичния дизайн прави художникът Тодор Манолов, внук на големия скулптор Васка Емануилова.

Връзка между световете

Експозицията представя 60 пана с изображения на картини на живописеца от всички периоди на творчеството му. Те са притежание на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Плевен, Монтана, Добрич, Димитровград, Казанлък и др. В нея присъстват и много творби от частни колекции, като основните са на Боян Радев.

Символика

Мостът на влюбените е избран като символ на връзките между хората и световете. Тя е протест срещу войната, разделението и отчуждението между хората, коментираха организаторите. Има две лица. В едната страна на моста зрителите посреща картината „Мираж“, композиция от страстно голо тяло и отдалечаваща се женска фигура сред пясъци. Края на земния път и помъдряването символизира „Смирение“ в другия край на моста. Тя представлява възрастна жена в черно, потънала в нечовешко очакване в самотната компания на наниз сушени чушки.

Бежанци

Тома Трифоновски има необикновена съдба. Той е родом от с. Драничево, Северна Гърция - днес Кранохори. Той е едно от децата бежанци от Гражданската война през 1948 г. Отрасъл е в детски домове в Чехия, Унгария, а по-късно семейството му се установява в Плевен. Завършва Художествена академия в София през 1966 г. Посвещава творчеството си на красотата на българката, изхождайки от най-добрите образци на православната живопис.