0

60 учители се обучават всяка година по Националната програма на МОН "Квалификация на педагогическите специалисти" в ЦЕРН.

30 от тях преподават физика, химия и човекът и природата, останалите 30 са учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“. Над 100 български учени и инженери работят в централата на ЦЕРН в Женева. С част от тях се срещна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който присъства на откриването на новото образователно и информационно съоръжение на Science Gateway.

Съоръжение

Конструирано по проект на световноизвестния архитект Ренцо Пиано, неговата цел е да запознае хора от различни възрасти и с различно образование и професии с откритията и научните достижения на ЦЕРН. Сградата предлага пространства и дейности, включително изложби, обясняващи тайните на природата - от много малките елементарни частици до много големите като структурата и еволюцията на Вселената.

“Практическото експериментиране ще бъде ключова съставка в образователната програма на Science Gateway, което ще позволи на посетителите да получат опит от първа ръка”, обясни министър Цоков, цитиран от БТА. По думите му до него ще могат да се докоснат и българските ученици и учители, които посещават централата на ЦЕРН.

Посещение

Около 250-300 ученици от България посещават ежегодно централата на ЦЕРН в Женева. За учениците, идващи на еднодневно посещение в ЦЕРН, се организира посещение на различни обекти като ускорители, детектори, зала за управление на ускорителите, компютърен център, участие в практически експерименти, както и лекции и дискусии с български учени и инженери.

През миналата година български специалисти участваха активно в експерименти на двата най-големи ускорителя в ЦЕРН - SPS и LHC.

Научна група от Софийския университет се включи активно в изпълнението на научната програма на експеримента ALICE. Една от задачите на експеримента е да се изследва раждането на нови леки частици, родени в ултрапериферни взаимодействия между протони и тежки йони. През лятото на 2022 г. бе възобновена работата на фабриката за радиоактивни снопове и екзотични ядра ISOLDE, разположена на протонния инжектор PSB в ЦЕРН. Български учени от Софийския университет се включиха в провеждането на експерименти, свързани с изучаването на структурата на радиоактивните ядра 131Sb (IS697) и 130Sn (IS702). Активно е участието на учени от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН в изследвания, свързани с изучаването на свойствата на твърдите тела чрез Мьосбауерова спектроскопия.