Н ектарината е подвид на прасковата с гладка кожа като на братовчедката им сливата. Първото описание на нектарините идва през 1616 – годината, когато издъхва Шекспир, от Англия. Но се смята, че векове преди това се е подвизавала из Персия и Централна Азия. В Англия се е смятала за аристократичен вариант на прасковата. У нас се отглежда от векове, но все пак прасковата с мъх по плода си остава най-популярна. В днешно време има над 500 сорта нектарини. Ето някои идеи какви десерти можем да си направим с нектарини, респективно и с праскови, забелязани на receptite.com.
С тесто и карамел
Необходими продукти:
За карамела:
- 1 ч.ч. захар
- 125 г масло
За тестото:
- 6 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 10 г бакпулвер
- 700-800 г нектарини (или праскови)
Начин на приготвяне:
Захарта се карамелизира в тавата, в която ще се пече сладкишът. Върху изстиналия карамел се излива разтопеното масло. Тавата се поставя в камерата на хладилника, за да се втвърди маслото. След като се извади, се нареждат плътно обелените и нарязани на филийки нектарини (праскови).
Разбиват се жълтъците с 2/3 от захарта. Отделно се разбиват белтъците на твърд сняг, като постепенно се прибавя останалата захар. Белтъците прибавяме към жълтъчната смес, бъркайки с дървена лъжица. Към тази смес прибавяме пресятото брашно, предварително смесено с бакпулвера. Пече се в предварително загрята фурна. Сладкишът е готов, когато при проба с клечка за зъби тя излиза суха от блата. Още топъл, но не горещ, сладкишът се обръща в поднос или тортена чиния.
Бисквитена торта
Необходими продукти:
- 500 мл сметана
- 300 г бисквити
- 1 ч.ч. захар
- 10 г лимонова захар
- 3 нектарини
- 3 банана
- 30 г желатин
Начин на приготвяне:
Залейте желатина с малко вода и оставете да набъбне. През това време разбийте сметаната със захарта и лимоновата захар на пухкав крем. Начупете бисквитите и нарежете плодовете на парчета. Затоплете желатина да се втечни (без да завира) и след като се поохлади, на струйка го налейте при сместа при непрекъснато бъркане. Добавете нарязаните плодове и внимателно разбъркайте. Облепете купа или форма за кекс със стреч фолио отвътре и сипете сместа в нея с леко притискане с шпатулата и изравняване. Поставете формата в хладилник за 3 часа, докато стегне желатинът. Обърнете формата върху поднос и я премахнете заедно с фолиото, сервирайте.
Сладкиш
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 3 яйца
- 150 мл прясно мляко
- 100 г маргарин
- 3 нектарини
- 1 ванилия
- 1/4 ч.л. лимонтузу
- 10 г бакпулвер
- 3-4 с.л. галета за овалване на плодовете
Начин на приготвяне:
Нектарините се нарязват на кубчета и се поръсват обилно с галета. Оставят се да престоят. Фурната се загрява на 180 градуса (с вентилатор 160). Форма за кекс или малка тава се измазва обилно с маргарин. В купа се разбиват яйцата, захарта, маргаринът, лимонтузуто и ванилията до гладка смес. Добавя се млякото и се разбива добре. Добавя се брашното, смесено с бакпулвера, и се разбива основно. Накрая се слагат нектарините и се разбъркват внимателно с шпатула. Сместа се изсипва веднага във формата и се пече около 40-45 минути, прави се проба с клечка.
Семифредо
Необходими продукти:
- 250 г сирене маскарпоне
- 200 мл сладкарска сметана
- 150 г пудра захар
- 2 яйца
- 1 ч.л. ванилова захар
- 3 нектарини, може и друг плод
Начин на приготвяне:
Отделя се белтъкът от жълтъка, като белтъкът се прибира в хладилника. Жълтъците се разбиват с пудрата захар и ваниловата захар, като се добавя 1 лъжица сметана. В друг съд се разбива сметаната, добавя се маскарпонето и се разбива отново. Белтъците се изваждат от хладилника и се разбиват на твърда пяна. Трите смеси се събират на едно и се разбиват с миксера на малка степен. Прибавят се ситно нарязаните плодове. В йенска купа изсипваме сместа, като предварително сме сложили фолио. Слага се в хладилник и се замразява от 2 до 6 часа в зависимост от хладилника. Сместа трябва да твърда. Може да се поднесе като торта или нарязана на парчета. Може да се направи с орехи, плодове, кафе, какао. Украсява се по желание.
Десерт с кисело мляко
Необходими продукти:
- 200 г цедено кисело мляко
- 1 нектарина (праскова)
- мед
- счукани орехови ядки
Начин на приготвяне:
Млякото се смесва с нарязаната на парченца нектарна, ореховите ядки и медът. По желание може да се украси със сметана. Поднася се студено.
Сладкиш
Необходими продукти:
- 300 г брашно
- 3 с.л. прясно мляко
- 150 г масло на стайна температура
- 150 г захар
- 4 яйца
- 4 нектарини или праскови
- 1 лимон
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2 щипки сол
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват на крем, после се ароматизират с настърганата кора от лимона. Прибавят се яйцата едно по едно, след това - брашното, пресято заедно със солта и маята, добавя се и млякото на струйка. Сместа се поставя в намазнена и набрашнена тавичка, след което се нареждат резенчетата от прасковите. Поръсва се със захар и се пече на 180 градуса за 45 минути.
Кейк торта с целувчен блат
Необходими продукти:
- 125 г размекнато масло
- 100 г захар
- 250 г брашно
- 2 жълтъка
- 1 яйце
- 2 ч.л. бакпулвер
- 100-150 мл прясно мляко
- 300 г нектарини (2-3 броя)
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. екстракт от ванилия
За целувчения блат:
- 2 белтъка
- 150 г захар
- 1/2 ч.л. лимонтозу
- 300 г череши
- 1 с.л. екстракт от лимон
За крема:
- 250 г сирене маскарпоне
- 250 г заквасена сметана
- 100 г захар
- 1 с.л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
Включва се фурната на 180 градуса. Разбива се маслото със захарта и ванилията. Добавят се яйцето и жълтъците в сместа и се разбива. Смесва се брашното с бакпулвера и разбивайки, редувайки го с млякото, се прибавя към сместа. Тестото не трябва да бъде прекалено течно, така че можете да използвате само 100 мл прясно мляко. Разсипва се тестото равномерно в тавата и се заглажда. Нарязват се нектарините на резенчета и се подреждат ветрилообразно отгоре. Пече се в гореща фурна 40-50 минути на 180 градуса.
Разбиват се белтъците на твърд сняг със захарта и лимонтозуто. В белтъчната смес се изсипват почистените от костилките и изцедени череши и екстрактът от лимон. Изсипва се целувчената смес върху хартия за печене под формата на кръг с диаметър формата на основата, правят се връхчета и се пече първите 5 минути на 180 градуса с вентилатор, докато връхчетата покафенеят, след това се намаляват градусите и се пече още половин час на 100 градуса с вентилатор и още 1 час на 60 градуса.
За крема се разбиват маскарпонето, сметаната и захарта, като се добавя и екстрактът от ванилия. Изважда се охладената основа и се нанася кремът равномерно. С нож се отлепя целувченият блат от хартията и се поставя върху крема. Не е проблем блатът, ако се начупи, защото това е част от ефекта на украсата.
Мини тарти
Необходими продукти:
- 800 г готово бутер тесто
- 4 ч.л. захар
- 4-5 нектарини или праскови
- 3 с.л. зехтин
- 5-6 капки ром
- 5-6 капки ванилия
Начин на приготвяне:
Нарежете прасковите на полумесеци в купа. Добавете им 3 лъжици захар, 2 лъжици зехтин, капките ром и ванилия. Разбъркайте внимателно и оставете настрани. С нож за пица нарежете бутер тестото на малки квадрати. Надупчете ги с вилица. В малка купичка смесете 1 лъжица зехтин и 1 лъжица захар. С тази смес намажете всички квадратчета, като оставите по 1 см, който не е намазан. Върху всяко квадратче сложете по резенче нектарина. Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Извадете от фурната и след като изстинат, поръсете с пудра захар.