Л ятото наближава и гледаме да намалим ползването на печка. Затова потърсихме на receptite.com идеи какви сладкиши може да направим без много да използваме това постижение на цивилизацията.
Чийзкейк с ягоди
Необходими продукти:
- 200 г бисквити с масло
- 100 г меко масло
- За крема:
- 375 г крема сирене (3 пакетчета)
- 400 г заквасена сметана
- 100-120 г захар (кристална или пудра захар по желание)
- 2 ч.л. лимонов сок
- кората на 1 лимон
- 1 ванилия
За декорация:
- сладко
- 250 г ягоди или други плодове по избор (боровинки, малини, микс от горски плодове и т.н. - пресни или замразени)
Начин на приготвяне:
Намазнете форма за торта с подвижно дъно с диаметър 20-23 см. Натрошете добре бисквитите и смесете получените трохи с размекнатото масло накъсано на парченца. Разстелете получения микс на равен слой в намасления съд. Сложете да се охлажда в хладилник, докато приготвяте крема.
В дълбока купа смесете крема сиренето и захарта, лимоновия сок, настърганата кора на плода и ванилията. Добавете заквасената сметана към микса с крема сиренето. С лъжица разстелете кремообразната смес върху пласта бисквити с масло. Отгоре заравнете добре с помощта на лъжица или шпатула. Сложете отново в хладилника за 2-4 часа, за да стегне. Когато чийзкейкът е стегнат и готов, разпределете тънък слой от сладкото, в случая от ягоди и украсете отгоре с плодовете.
Съвет: Плодовете се нарязват на парченца, смесват се със захарта и се оставят на огъня при непрекъсната бъркане до омекване. Ако е необходимо, може да се добави малко вода. Откопчавате формата и заливате чийзкейка с напълно изстиналата плодова смес.
Ала Тирамису
Необходими продукти:
- 300 г (1 пакет) бисквити Закуска
- 400 г заквасена сметана
- 4 с.л. захар
- 1 ванилия
- 1 ч.ч. хладко филтър кафе без захар
- какао без захар
Начин на приготвяне:
Разбиват се сметаната, захарта и ванилията на крем. В плитък съд се подреждат ред бисквити, потопени за секунди в охладеното кафе, ред сметанов крем. Завършва се със сметановия крем. Оставя се в хладилник да престои поне 3 часа. Преди сервиране се поръсва с какао.
Бял сладкиш
Необходими продукти:
- 300 г бисквити *Роден край* с мляко или масло
- 150 г масло
- 200 г бял шоколад
- 400 г заквасена сметана
- 10 г желатин
- 100 мл вода
Начин на приготвяне:
За блата бисквитите се смилат в блендер и към тях се прибавя маслото (на стайна температура). Омесва се добре. Сместа се разстила на дъното на тортена форма с диаметър 24 см. За крема шоколадът се разтапя на водна баня. Прибавя се към заквасената сметана и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Желатинът се накисва в 100 мл студена вода и след като набъбне, се разтваря на водна баня (желатинът не трябва да завира). Добавя се към крема. Сладкишът се охлажда докато се стегне кремът. Украсява се по желание. Аз украсих с настърган бял шоколад и арменски сладки.
Ябълкова фиеста
Необходими продукти:
- 150 г чаени бисквити (в случая са със сметана)
- 4 ябълки (около 600-700 г)
- 100 г орехови ядки
- 100 г сушени плодове (смес от стафиди, фурми, кайсии, сини сливи, смокини)
- 125 г масло
- 1 ч.л. ром
- 1 ч.л. канела
- 60 г пудра захар
- 200 г заквасена сметана или цедено кисело мляко
- шоколадови стърготини за украса
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява, смесва се с рома. Прибавят се едро начупените орехови ядки и нарязаните на ситно сухи плодове. Всичко се разбърква добре. Бисквитите се начупват на едро с ръка и се прибавят. Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде и се поставят в наклонен съд за 5-10 минути. След това на порции се изстискват с ръце. Смесват се с канелата и захарта. Прибавят се заедно със заквасената сметана към бисквитената смес. Всичко се разбърква добре с лъжица. Готовата смес се пресипва във форма с подвижно дъно, с диаметър 20 см. Заравнява се и се поставя в хладилника за няколко часа. Преди поднасянето се поръсва с шоколадови стърготини. Най-лесно това става с белачка за картофи. За да се получат по-едри люспи, шоколадът не трябва да е много твърд, но и не трябва да е прекалено мек.
Кокосова сладост
Необходими продукти:
- 200 мл прясно мляко
- 125 г кокосови стърготини
- 50 г масло
- 75 г обикновени или какаови бисквити
- 150 г шоколад
- 50 г захар
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се загряват млякото, захарта и маслото. Прибавят се кокосовите стърготини. Бисквитите се смилат и се прибавят към кокосовата смес. Квадратна тавичка (20 х 20 см) се застила с пергамент. Изсипва се сместа и се подравнява добре. Слага се в хладилника за 30-40 минути, за да се стегне. През това време на водна баня се загрява шоколада с 2-3 с.л. мляко до хомогенна смес. Изсипва се върху кокосовата смес и се изравнява. Отгоре се поръсват малко кокосови стърготини и се слага в хладилник за 1-2 часа.
Редени бисквити
Необходими продукти:
- 150 г кувертюр тъмен шоколад
- 450 г кувертюр млечен шоколад
- 150 г кокосова мазнина, втвърдена
- 200 мл течна сметана
- 2 с.л. ванилова захар
- 250 г бисквити - правоъгълни, тънки
Начин на приготвяне:
Правоъгълна форма за кекс се покрива с найлоново фолио. В тенджерка се слагат нарязаните на парчета два вида кувертюр и кокосова мазнина, налива се сметаната и се загрява до пълно стапяне. Разбърква се добре и накрая се слага ванилията. На дъното на формата се нарежда ред бисквити и се залива само с толкова от шоколада, колкото да се покрие леко. Слага се отново ред бисквити, после пак шоколад и така, докато продуктите свършат. Завършва се с шоколад. Слага се за 1 нощ в хладилник. Сладкишът се обръща в поднос, маха се фолиото и се сервира, нарязан на тънки резени.
Бишкоти с извара
Необходими продукти:
- 300 г бишкоти
- 500 г безсолна извара
- 200 г заквасена сметана
- 200 г течен шоколад
- 1 ч.ч. захар
- ванилия
- 1 ч.ч. подсладено топло прясно мляко
Начин на приготвяне:
Разбива се изварата със захарта и с ванилията до получаването на гладък крем. Добавя се заквасената сметана. В тавичка (20х20 см) или направо в чиния се нареждат ред бишкоти (потопени от двете страни в прясното мляко), ред крем, полива се с течен шоколад и така, докато продуктите свършат. Завършва се с течен шоколад. Преди да се поднесе, сладкиша престоява няколко часа в хладилника.
Купол
Необходими продукти:
- 3 бр. готови рула с пълнеж по избор (всяко по 200 г)
- 100 г черен шоколад
- 100 г бял шоколад
- 200 мл прясно мляко
- 20 г желатин
- 500 г подсладена сладкарска сметана
За украса:
- 1 опаковка крем за сладкиши
- 2-3 с.л. пудра захар
- 250 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя мусът с черен шоколад - 10 г желатин (1 пакетче) се залива с 5 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. В касерола се нагрява 100 мл прясно мляко (без да завира). Отдръпва се от огъня, изсипва се черния шоколад, начупен на дребно и набухналия желатин. Разбърква се до хомогенизиране на сместа. Оставя се да се охлади до стайна температура. Отделно се разбива с миксер 150 мл сладкарска сметана на гъста пяна. Добавя се шоколадовата смес и се разбърква леко на ниски обороти. Малка купичка (с вместимост около 200 мл) се застила със свежо фолио и се напълва с шоколадовия мус. Прибира се във фризер да се замрази.
Второто пакетче желатин се залива с малко вода и се оставя настрани. 100 мл мляко се загрява, отдръпва се от огъня, добавят се белият шоколад и набъбналият желатин. Разбърква се и се охлажда. 350 мл сметана се разбива на пяна и се смесва с изстиналата бяла шоколадова смес. Голяма купа (с вместимост 2-2,5 л), с обло дъно се застила със свежо фолио. Рулата се нарязват на парчета с дебелина 1 см и се нареждат по дъното и стените на купата. Излива се белия мус. Замръзналия тъмен шоколадов мус се освобождава от купичката и фолиото и се обръща в средата на голямата купа, притиска се леко да потъне в белия мус.
Отгоре се нарежда още един ред рула, завива се с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа да стегне.
Готовитя купол се обръща на поднос и се освобождава от фолиото. Украсява се с крема, приготвен по упътването на опаковката.