0

Д инята е типичен плод за сурова консумация, който по нашите земи от поне десетилетия (а може би и много повече) се прави на туршия. Но ето други неща, които можем да сготвим с този прекрасен плод – и сладки, и солени. Още повече в последните години по родните пазари все по-усилено се предлагат и варианти на плода, подходящи за печене, за салата, за всякакви видове готвене. Още на kulinar.bg.

Конфитюр

Необходими продукти:

  • 80 мл глюкоза
  • 300 г захар
  • 1 диня

Начин на приготвяне:

Динята се почиства от корите и семките. Течността може да се поизцеди (на мен ми излезе около 600 г каша). Изсипва се в тенджера, добавя се захарта. Слага се на огъня и се бърка, докато пусне още сок. Котлонът се намалява и преди да започне да кипва, се добавя глюкозата. Оставя се още 15 минути на огъня и се бърка от време на време. Сваля се от котлона и се оставя малко да изстине. След 10 минути пак се връща на огъня за около 10-15 минути (може и да не се наложи връщане въобще, ако динята не е пуснала много вода).

Пияни топчета

Необходими продукти:

  • 1 диня
  • 2 пъпеш
  • 1 ч.ч. сок от ананас
  • 1 ч.ч. водка
  • 1/2 ч.ч. портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

Използвайте два различни сорта пъпеш. За предпочитане е динята да е без семки. От плодовете с помощта на кръгла лъжичка направете топчета. Сложете ги в купа и залейте с течностите. Оставете във фризера, докато стегнат. Сервирайте в коктейлни чаши.

Торта

Необходими продукти:

  • 1 диня
  • 400 г бита сметана
  • 12 къпини
  • 150 г грозде
  • 1 киви
  • 100 г бадеми, филирани

Начин на приготвяне:

Махнете крайчетата и корите на динята. Направете хубава цилиндрична форма с помощта на остър нож. Намажете със сметаната, като оставете повече за отгоре. След това декорирайте по желание.

Лека плодова салата

Необходими продукти:

  • 1 манго
  • 3 кивита
  • 1 ананас
  • 500 г диня
  • 1 лайм
  • 3 стръка мента прясна
  • 2 с.л. захар или мед, може и кленов сироп

Начин на приготвяне:

Нарежете мангото на кубчета. Обелете кивито с остър нож и го нарежете на същата големина кубчета. Нарежете и ананаса на кубчета. Динята почистете от семките и също нарежете на кубчета. Смесете всички плодове в голяма купа. Настържете кората на лайма, а сока - изцедете при плодовете. По желание добавете захар, мед или кленов сироп, но може и да ги пропуснете. Сервирайте в купички и декорирайте с мента.

Печена като пица

Необходими продукти:

  • 1/4 диня
  • 3 с.л. винен оцет
  • 1 с.л. захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 ч.л. зехтин
  • 30 г сирене синьо
  • 2 с.л. орехови ядки
  • 1/4 връзка босилек

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на тънки парчета. Сложете в купичка заедно с оцета, солта и захарта. Оставете така за 15 минути. После прецедете маринатата и смесете с олиото. От динята ви трябва голям кръгъл резен, най-добре от средата. С помощта на четка намажете динята с маринатата. Печете от двете страни на скара за по няколко минути. После подредете отгоре лука, начупете сиренето, поръсете с орехите и листенцата босилек. Нарежете на триъгълници като пица.

Туршия

Необходими продукти:

  • 2 кг диня
  • 6 чорбаджийски чушки
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 2 аспирина
  • 3 скилидки чесън
  • 100 мл винен оцет
  • 1 ч.ч. вода
  • 5 зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

В 1 компотен буркан поставяме нарязаните на парчета диня и чушлета. Слагаме черен пипер и 3-4 скилидки обелен чесън. Стриваме 2 аспирина на дъното на буркана (до ръба), измерваме оцета, поставяме и солта, захарта и доливаме с водата догоре буркана. Запечатваме и обръщаме с капачката надолу. Въртим така буркана 7 дни и прибираме в мазето.

Съвет: Дините да са малки, макар и леко розовки, но твърди да са и отвътре, а не презрели.

Сорбе

Необходими продукти:

  • 500 г диня
  • 200 г захар
  • 450 мл вода
  • 2 лимона
  • 100 г черен шоколад
  • 2 стръка прясна мента
  • 1 щипка хималайска сол

Начин на приготвяне:

От водата и захарта се прави захарен сироп, като се вари 10 минути след кипване. Оставя се да се охлади, след което се прибира в хладилника за още половин-един час. Динята се изчиства от семките и се пасира заедно със соса от лимоните, солта и охладения захарен сироп. Полученото пюре се поставя в подходяща по размер пластмасова купа и се поставя във фризера. След 2 часа се изважда и натрошава с вилица. Поръсва се с парченца шоколад. Слага се за още час и половина, като на всеки половин час се изважда и натрошава отново. Сорбето се сервира с листенца мента.

Шейк

Необходими продукти:

  • 300 г диня
  • 85 г пъпеш
  • 1 краставица
  • 1 лайм
  • 1/2 стрък прясна мента

Начин на приготвяне:

Обелете лайма, така че да остане само месестата му част. Обработете всички съставки в сокоизстисквачка. Трябва да се получи еднородна смес.

Смути

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. ягоди
  • 1 ч.ч. боровинки
  • 100 г диня
  • 1 банан
  • 2 смокини
  • 2 ч.ч. сок от боровинки

Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки в блендер, разбийте, докато се смесят и разбият хубаво. Насладете се на приятната напитка, като предварително сте я изстудили.