0

З емеделските производители, които получават субсидии до 100 000 лева, ще бъдат освободени от данък. Това стана възможно, след като с пълно единодушие всички членове на земеделската парламентарна комисия подкрепиха предложението, внесено от "Продължаваме промяната", и засяга промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане.

България е една от малкото страни в ЕС, в която фермерите не са освободени от данъци върху получаваните европейски субсидии. Ако законопроектът бъде приет и в пленарна зала, за прилагането му ще трябва да се изчака нотификация от Брюксел. В условия на криза данъчните облекчения ще позволят оцеляването на земеделските стопани и ще създадат устойчивост на бизнеса им, се казва в мотивите към промените. За тази промяна фермерите отдавна настояват.

Факт е, че в много страни членки на ЕС субсидиите се третират като необлагаем доход, докато у нас те винаги са били част от облагаемите приходи на земеделците.

Със законодателната инициатива се цели подпомагане на всички земеделци, с фокус върху малките и средните фермери, които са уязвими заради зависимостта на дейността си от климатичните промени, от ковид пандемията, от войната в Украйна и от нестабилната финансово-икономическа ситуация в европейски и световен мащаб.

Очакваният ефект от промените е повишаване на конкурентоспособността на българското земеделие на международния пазар.