0

Н епоносимостта към лактозата не е алергия към млякото е истина, която малцина знаят и бъркат едното с друго.
Това са две напълно различни неща. Непоносимостта към лактозата е резултат от неспособността за разграждане на захарите, налични в млякото, тя е биохимичен проблем, който възниква от дефицит на ензим, обясняват експерти от специализирания сайт Овцевъд и Козевъд.

Оказва се, че алергията към млечните е нещо съвсем друго и тя касае преработката на белтъчините. Алергията всъщност е отрицателен имунен отговор на протеина в млякото.

Бебета

Млечните алергии обикновено се проявяват при бебета и малки деца, като от тях са засегнати 2–3% от всички деца.

Много хора с лактозна непоносимост могат да ядат кисело мляко и сирене, без да получават симптоми на лошо храносмилане, въпреки че не могат да консумират по-големи количества мляко.
Много видове сирене имат пренебрежимо ниско съдържание на лактоза. А лактозата в киселото мляко, въпреки че е почти толкова, колкото и в прясното мляко, се разгражда по-ефективно поради съдържащите се в него живи бактерии.

Ферментирали

Ето защо ферментиралите млечни продукти като кисело мляко, заквасена сметана, крем фреш, както и много сирена обикновено се понасят добре от повечето хора с лактозна непоносимост. Като общо правило колкото по-високо е масленото съдържание, толкова по-ниско е лактозното такова. Например заквасената сметана е с 10% маслено съдържание и съдържа 3.6% лактоза, докато крем фреш е с 30% масленост и 2.4% лактоза. При сирената зависимостта е: колкото са по-твърди, толкова по-малко лактоза съдържат. Това обяснява защо истинските лакомници ценят зрелите сирена, минимум 40 дни, а понякога и повече от година. Всъщност именно затова французите, известни като най-големите лакомници в Европа, често сервират за десерт късче мазно, зряло сирене.

Всичко е много индивидуално. Всеки човек трябва да открие кои са полезните храни за него, а не сляпо да следва универсални съвети. Така че който иска да свали килограми, по-добре е да яде мазно овче кисело мляко и сирене, а козето е за тези, които искат да качват.

Отчаяно

Много хора също така отчаяно вярват, че консумирането на даден плод или зеленчук, който съдържа определен антиоксидант, може да доведе до излекуването на болна или ракова клетка. Факт е, че суперхраните са наистина полезни и здравословни, тъй като съдържат важни хранителни вещества като например антиоксидантите в горските плодове или здравословни мазнини като авокадото. Но нека не забравяме, че е най-добре да се консумират плодове и зеленчуци, които ни заобикалят и виреят по нашите ширини. По-добре зехтин или шарлан – нерафинирано слънчогледово олио, а защо не и препечена филия със свинска мас през зимата, отколкото авокадо, което е пропътувало хиляди километри, за да стигне до нас.

Здравословно

Безглутеновото хранене например не е еквивалент на здравословно хранене. Няма научни доказателства в подкрепа на твърдението, че безглутеновите храни са по-здравословни. Те сами по себе си не са вредни, но когато отстраните глутена, трябва да го замените с нещо друго, което да изпълнява същата функция. Следователно безглутеновата храна в много случаи може да съдържа повече сол или захар, или мазнини, или да се налагат повече процеси при преработката й, което я прави и по-скъпа.

Фибри

Освен това учените са доказали, че избягването на глутена може да доведе до намалена консумация на полезни пълнозърнести храни, което на практика би увеличило риска от някои заболявания, защото освен много витамини и полезни хранителни вещества, пълнозърнестите храни имат високо съдържание на фибри, а фибрите имат редица важни функции.

Да, при всички положения трябва да има разумна дискусия за намаляване консумацията на рафинирани въглехидрати като бялото брашно, при което голяма част от фибрите са отстранени. Затова, ако не можете да ядете глутен, стойте далеч от него. Ако можете да ядете глутен, яжте глутен. И никога не забравяйте, че безглутеновата поничка все пак си е поничка, съветват с чувство за хумор експертите.

Козето мляко може да причини дефицит на желязо

Когато използвате козе мляко за храна, е важно да запомните препоръчителните дози и да не ги надвишавате, за да не провокирате недостиг на желязо и намаляване на секрецията на стомашния сок.

Противопоказанията за употребата на този вид мляко са:
панкреатит гастрит, затлъстяване, остра алергия към лактоза, диабет.

Очевидно козето мляко е пълно с витамини и по никакъв начин не е по-лошо от кравето – струва си да го изберете.