Б ордо може скоро да се сблъска с конкуренция за титлата на най-известния винен регион в света. Тъй като изменението на климата влияе върху валежите и температурите продължават да се покачват, експертите прогнозират, че региони чак до Йоркшир в Обединеното кралство на север биха могли да се превърнат във водещи производители на вино до края на века. Според скорошен доклад на Fine Wines and Restaurants Market Monitor Хъл може да стане известен със своето каберне совиньон още през 2100 г., тъй като изменението на климата ще засегне Бордо и ще превърне Северна Англия в гореща точка за производство, съобщава „Евронюз“.

Неочаквано

През последното десетилетие известни реколти се появиха от все по-неочаквани места. Английските пенливи вина печелят световно признание, докато шведските бели вина направиха изненадващ пробив на международната сцена. „Климатичните промени преначертават винената карта“, се казва в доклада, като се посочват северни райони като Дания, които ще процъфтяват с по-дълги вегетационни периоди и по-меки условия. Тази промяна се случва и далеч отвъд Европа.

„Мисля, че ще започнем да виждаме повече вино, идващо от места като Китай, тъй като винопроизводителите използват широкия спектър от региони, където могат да го произвеждат, от Нинся до Юннан“, казва Отара Пайн, бирманско-американски сомелиер. Пайн е портфолио мениджър на Wine Garage, компания за внос и дистрибуция, базирана в Банкок, която работи със семейни и занаятчийски винарни по целия свят. „В САЩ също се произвежда по-сериозно вино на места като Вирджиния, Мериленд и дори в далечния край на Лонг Айлънд.“

Предизвикателства

Докато се появяват нови райони, дългогодишните винени столици са изправени пред екзистенциални предизвикателства. Докладът предупреждава, че Бордо скоро може да престане да произвежда надеждно своите емблематични вина, като сушата, жегата и по-кратките сезони на зреене правят отглеждането по-нестабилно. Миналата година Бордо регистрира най-ниското си производство на вино от 1991 г. насам – 3,3 милиона хектолитра вино, в сравнение с 3,8 милиона през 2023 г. – тъй като слана и мана унищожиха реколтата. „Ако климатичното предизвикателство не бъде решено, каберне совиньон, някога ексклузивен за Южна Европа, може да процъфтява в централните и северните региони до 2100 г.“, добавя докладът. Известният френски регион Шабли отбеляза загуби до 60% през 2023 г., като късни слани, градушка и мана унищожиха реколтата. „Беше много тежка година, както физически, така и психически“, каза един винопроизводител пред Euronews Green по време на катастрофалната реколта миналата година. „Изтощен съм.“ Сега някои производители събират реколтата по-рано, презасаждат с по-издръжливи сортове или проучват нови техники.

Реформи

Други призовават за реформи в правилата, което би им дало по-голяма гъвкавост по отношение на това какво грозде могат да отглеждат под защитени етикети. Дори в традиционно устойчиви части на Южна Европа винопроизводителите започват да се съмняват в дългосрочната жизнеспособност на семейните си лозя.

Точно както известната дижонска горчица на Бургундия и холандското сирене Гауда са изправени пред изчезване поради променящия се климат, емблематичните вина скоро може да бъдат изложени на риск. Но Пайн казва, че ефектите от изменението на климата не са толкова очевидни, колкото изместването на винарските региони на север или на юг – или изчезването на страхотни вина от известните региони.

Нови

„Бургундия и долината Напа винаги ще бъдат там. Те ще се опитват да произвеждат страхотни вина, независимо от всичко“, казва той. Те просто може да не са обичайните ви каберне или пино ноар. Пайн посочва нови сортове грозде и хибриди, отглеждани в Европа и САЩ, като примери за винопроизводители, които започват да мислят нестандартно. „Региони, които не биха могли да отглеждат определени сортове грозде, независимо дали става въпрос за шардоне в Германия или сира в Орегон, сега могат да го направят“, казва Пайн. „Има много места, където можете да правите вино и да изразите както тероара, така и характера на хората, които го правят. Пред нас има няколко пътя.“