0

О ткрито е огнище на бруцелоза по едрите преживни животни в стопанство в село Крайново, община Болярово, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Шест от налични сто животни във фермата са заразени.
Предстои заразените животни да бъдат евтаназирани. От Агенцията по безопасност на храните уточняват, че това ще стане при спазване на изискванията за хуманно отношение към животните.
Заболяването е установено в резултат на проведените профилактични мероприятия в изпълнение на Програмата за надзор на болестта бруцелоза по едрите преживни животни в България.

Във фермата, както и в останалите обекти в населеното място, в които отглеждат едри преживни животни, ще бъдат изпълнени всички мерки за недопускане разпространението на болестта. Ще се извършва и регулярно пробовземане с превантивна цел.

Свине

В Русенска област пък бяха регистрирани три случая на африканска чума по свинете. Заради опасността промишлените предприятия да бъдат засегнати спешно беше свикана епизоотична комисия, информира БНР. Става дума за отстреляни от ловни дружинки диви свине в района на селата Сваленик и Писанец.
Според разпоредбите от 2019 г., когато болестта унищожи десетки хиляди животни в свинекомплексите, ловците са длъжни да предават проби за изследване за наличие на африканска чума и трихинела. По този начин са хванати и трите болни животни, каза д-р Николай Ненов от Регионалната агенция по безопасност на храните и поясни.
"Притеснително е, че се завръщат, значи популацията се възстановява и не трябва да се допуска голяма гъстота. Щом като при този отстрел в началото имаме положителни проби, това е притеснително за свиневъдните обекти, за личните стопанства, изобщо за домашните свине. Това е притеснителното, че просто се появяват много рано такива проби и се завръщат дивите прасета на наша територия".
Кожите и остатъците от болни животни след лова задължително трябва да се загробват, а в свинекомплексите се въвежда по-стриктен режим на контрол и биосигурност.