О вцевъд & Козевъд предлага лесен тест, който помага да се направи най-добрият избор за дългите зимни вечери.
Ракията е напитка с високо съдържание на алкохол (60-70%) и се произвежда чрез процеса дестилация на младо вино, произведено от различни видове плодове.
У нас най-често се произвежда от грозде, а най-добре е ракията да се пие сутрин преди ядене, защото подобрява храносмилането.
Ако редовно купувате ракия от един и същ производител, а не сте сигурни дали е 100% истинска, има лесен и бърз начин за проверка.
Напълнете 1 чашка ракия и в нея добавете 1 супена лъжица прах за пране на дрехи. Оставете чашката с ракия да престои 10 - 15 минути и вижте резултата.
- Ако ракията е сменила цвета си и е започнала да получава някакъв червеникав оттенък, който все повече потъмнява, тогава ракията е изкуствена. Тоест в нея има добавки като спирт и вода.
- Ако цветът на ракията е същият и изобщо не е променен, тогава можете да бъдете сигурни, че тя е 100% качествена без никакви добавки.