0

З а първи път на наше изложение очакваме преработватели от Чехия, Унгария и Румъния и се надяваме да задълбочим контактите си с тях. Това съобщи пред „Телеграф“ Мирослав Черганов, член на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари.

Организацията ще отбележи своя 10-годишен юбилей с голямо специализирано агроизложение, което ще отвори врати на 16 ноември тази година в зала „Арена Русе“ в крайдунавския град. То ще е седмото поред и ще се осъществи с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.

Черганов посочи, че за юбилейното събитие са поканили почти всички по-големи съюзи в България с дейност, близка до тяхната – Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и др. Очакват се също много преработватели, с които производителите да се срещнат и договорят.

„С преработвателите от Чехия, Унгария и Румъния, които сме поканили, се познаваме от предишни години. Те са изкупували продукция от наши членове и харесват много българските плодове и зеленчуци. Казват, че са с по-добри вкусови качества и повече сухо вещество. Надяваме се нашите колеги, а и тези от други браншове, да се договорят с тях за продукцията си“, обясни Черганов.

По думите му овощарството е бранш, който се развива много бързо, затова ако не се следят новостите, има голяма опасност да се отпадне от пазара. Затова на изложението са поканени водещи лектори, които да отговарят на въпроси и да се породи дискусия по полезни теми за производството и реализацията на продукцията. Участие вече е потвърдил доц. д-р Сава Табаков от Аграрния университет в Пловдив. Очакват се също гости от Министерството на земеделието и храните и още отсега въпросите към тях са подготвени.

Черганов каза още, че на форума дунавските овощари ще споделят своя опит в наемането на работници от трети страни за прибиране на реколтата. Тази година в Силистренско са работили студенти от Бангладеш с тримесечни визи и право на труд в селското стопанство.

Овощарският празник в „Арена Русе“ няма да мине и без участието на производители на посадъчен материал, торове и препарати за растителна защита, специализирана техника, системи за капково напояване, амбалаж и др. В съпътстващата програма ще участват кулинари ресторантьори.