Н ова порода прасета, наречена Black Angel, възкреси почти унищожената от африканската чума типичната за нашите земи Източнобалканска свиня.
Първите животни от хибрида се родиха през февруари т.г. в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, а месото вече се предлага във фирмените магазини в Русе и София. То е крехко с мраморна структура и връща спомена за вкусното свинско на някогашната българска трапеза.
Древни
Африканската чума по свинете не подмина и древната българска порода, отглеждана пасищно по земите ни от над 2000 години. Малко преди болестта да унищожи окончателно останалата малобройна популация от Източнобалканската свиня, са запазени селекционни животни. Точно те съхранили породата и са в основата за създаването на Black Angel – един български вариант на унгарския пример с възкресяването на почти унищожената мангалица.
„Тази идея зрееше у мен от години, просто трябваше да го направим. Да, черпили сме опит от Унгария със запазването на мангалицата. Испания също ни беше добър пример“, обясни пред „Телеграф“ изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров.
Партньорство
Благодарение на съвместната работа на свинекомплекса с Тракийския университет в Стара Загора и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството се появила новата порода Black Angel. Оказало се, че с най-добри вкусови качества е месото на хибрида, когато бащата е от Източнобалканската свиня, а майката от Ф1 – стоков хибрид между Голяма бяла свиня и Ландграс, или друга порода.
„Вкусовите качества се предават по линия на бащата. Опитахме в Кюстендил, където имаме развъдна база, обратното – майката да е от породата Източнобалканска свиня, но не се получи желаният резултат“, казва Вихрен Димитров.
Сега свинекомплексът в Голямо Враново разполага с 5-6 нереза, от които се взема семенен материал и се извършва изкуствено оплождане на майките. Първите прасенца от хибрида се родиха през февруари, а в края на август на пазара вече се появи месо от кръстоската. Тези, които са го опитали, казват, че то остава сочно и крехко при всякакъв вид термична обработка.
Цена
Цената на месото от Black Angel е с 25 процента по-скъпа от нормалната разфасовка. Засега се предлага само във фирмените магазини на свинекомплекса, предпочитат го и скъпи заведения в София, Пловдив и Варна. Вихрен Димитров каза, че участват на изложения и имат интерес от Германия, Испания и Румъния, но все още износът не е започнал.
Традиционно Източнобалканската свиня се отглежда при пасищни условия, но след като африканската чума удари свиневъдството, се разреши да се отглежда боксово. С един документ обаче се предвижда в бъдеще да може да се гледа и пасищно с електропастири.