0

Щ е се превърнат ли насекомите в основна храна в бъдеще? Няколко компании в Европа се обзалагат на това, съобщава „Евронюз“.

Според тях насекомите имат много предимства – от по-ниски вредни емисии до по-малка площ за отглеждането им. Но да накараш европейците да ядат насекоми не е лесно. Почти 60 процента от хората вярват, че насекомите могат да станат алтернатива и устойчив източник на протеин в бъдещето, сочи изследване на университет в Каталуня. Но повече от 4 от 5 души не са склонни да ги включат в диетата си поради различни причини – от отвращение до съмнения за тяхната безопасност.

Антоан Юбер, съосновател на френската компания за протеин от насекоми Ynsect, смята, че много неща трябва да се променят в нашата хранителна система, от полето до вилицата.

Той вярва, че насекомите, заедно с растителния протеин и намаляването на изхвърлянето на храна, играят важна роля по пътя към устойчивата хранителна система.

По думите му хората живо се интересуват как производството на продуктите на компанията се отразява на околната среда. „Производството на протеин от насекоми е свързано с 95% по-малко въглеводородни емисии спрямо производството на говеждо. Изразходваната вода намалява с 95-98%“, посочва той.