0

В Гърция хората все още изчисляват щетите, които опустошителните наводнения нанесоха в началото на септември в централната част на страната.

Циклонът Даниел унищожи овошки, царевица и около една пета от гръцката реколта от памук. Бурята уби и над 200 000 животни и птици, съобщава Би Би Си.

Учените смятат, че в краткосрочен план загубите за икономиката възлизат на около 5 милиарда евро. Един от най-засегнатите райони е Тесалия в Централна Гърция.

Тесалия е сред най-важните селскостопански райони и хората там се страхуват за щетите, които бурята нанесе върху продукцията.

Бедствие

„Нищо не можахме да спасим, водата стигна до покрива“, казва 54-годишната Антула Папа от село Влохос. Нейната къща, както много други в селището, е била почти напълно потопена от наводненията.

„Избягахме, за да се спасим, и наблюдавахме как водата се покачва сантиметър по сантиметър, докато не стигна балкона. Тогава си казах – това е, къщата ни е унищожена!“, спомня си тя. Антула и семейството й сега живеят в палатки.

Градина

В близкото село Лефки Танасис Тодос показва какво е останало от неговата орехова градина. Доскоро той е отглеждал 1000 дървета. Сега половината от тях са унищожени.

„Щетите са огромни, защото дърветата са инфектирани от бактерия... Вижте това дърво, то е зелено, но листата започват да жълтеят, което означава, че вероятно е заболяло“, казва той.

Танасис добавя, че загубите не са само по дърветата, но и по оборудването. Унищожени са електрически резачки, тръбопроводи са счупени. По думите му въпросът е с колко държавата ще компенсира пострадалите. Гледайки повалено на земята дърво, той казва: „Всичко, за което мога да мисля сега, е тежкият труд, потта и страданието, което съм вложил в последните десет години. Опитах се да направя нещо добро, но мечтите ми са разбити“.