0

З латната земя на Добруджа приятно изненада тази година фермерите с невиждан добив на пшеница.

На места „умните“ комбайни отчели в определени моменти впечатляващите тон-тон и двеста кг от декар, което е невиждан досега рекорд.

„Жътвената кампания тази година се оказа неочаквано добра. Първоначално всички бяхме скептични, но средните добиви са над 630 кг от декар, което е прецедент. Досега не бяхме жънали толкова, това определено е приятна изненада“, коментира пред „Телеграф“ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Еднакво

Тази година добивите нямали ясно изразено райониране по сорт или тип почва. Ранна, средна и късна пшеница се представили еднакво добре.

На много места добивът стигнал 850-900 кг/дка, но отделни фермери се хвалели, че на моменти комбайните им отчитали по 1 тон от декар. Имало обаче и отделни полета, където ожънали скромните 400-500 кг.

„Масово тази година между нас си говорим, че по-слабите полета се справиха по-добре. Но като цяло не сме имали толкова висок среден добив. Отдаваме това на метеорологичните условия през май – дъждове и топло време с температури 22-25°C, което способства за наливане на пшеницата. Можем да кажем, че имахме късмет с времето“, коментира Радостина Жекова приключилата вече жътвена кампания. Тя припомни, че миналата година средният добив е бил около 540 кг от дка.

В Русенско също се хвалят с по-добри резултати от миналогодишните. Средно в региона са прибрани по около 650 кг от декар, а през 2023 г. добивът е бил под 600 кг от декар, каза пред „Телеграф“ председателят на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ Милен Коев.

Жътвата в Старозагорска област обаче разочарова много от стопаните. Средният добив на пшеница е 463 кг от дка – по-нисък от миналогодишните 519 кг/дка, съобщиха за „Телеграф“ от областна дирекция „Земеделие“ – Стара Загора. Оттам припомнят, че рекордът за последните 10 години е бил през 2021 г., когато добивът достига 553 кг/дка. Най-нисък резултат е отбелязан през 2015 г. - 364 кг/дка.

Зърнопроизводителите извадиха късмет с времето през май, което бе благоприятно за есенниците. Но сушата и жегата сега вещаят проблемна реколта с пролетните култури – слънчоглед и царевица.

Оптимизъм

Слънчогледът е по-сухоустойчив и за него има оптимизъм. Добре изглежда на места, но не всичко е опрашено. Очакваме 200 кг от декар, миналата година жънахме 240 кг/дка, коментира Радостина Жекова ситуацията в Добруджа.

Ситуацията при царевицата обаче е доста притеснителна по нейните думи. Заради два месеца суша, съчетана с високи температури и вятър, част от хибридите не са били опрашени, което със сигурност ще редуцира добива. Жекова очаква обаче резултатът да е приблизително на нивото от миналата година, когато пак имаше сухо и горещо лято. Вероятно стопаните в Добруджа ще изкарат между 150 и 600 кг от декар или средно около 400 кг/дка.

Колегите им Русенско също са песимисти. Много ниски добиви очакваме тази година от царевицата и слънчогледа, прогнозира председателят на браншовия съюз Милен Коев.

По думите му вече трета година жегите в Русенско са убийствени с температури над 40 градуса на сянка, а това е критично за пролетниците.

„Царевицата и слънчогледът заемат голям процент в нашето производство, а не можем да постигнем хубави резултати. Няма дори редуване на годините, имаме три поредни години с изключително неблагоприятни климатични условия за развитието на тези култури“, допълни Коев.

Той не се ангажира да каже с колко процента очаква да намалее добивът на пролетните земеделски култури, но е сигурен, че резултатът ще е много нисък.

Сходно е положението и в Старозагорска област.

„Високите температури през юли, надвишили на места 40-43ºС и дефицита на влага оказаха влияние върху част от пролетниците, които се отглеждат в землищата. Наблюдава се частично увяхване на листата при царевицата и слънчогледа и преждевременен листопад при някои трайни насаждения“, коментира шефът на областна дирекция „Земеделие“ – Стара Загора инж. Камен Кършибрадов. „Прогнозна информация за очакваните добиви от царевица не може да бъде предоставена, защото тази култура не се обследва на терен и няма методика за изготвяне на подобна прогноза“, уточни той.

Заради високите температури жътвата на пшеницата подрани с две седмици, такива са очакванията и за царевицата и слънчогледа. От земеделското министерство дори отбелязват, че в някои райони е започнало преждевременно прибиране на слънчогледа заради сухото и горещо време.

Събраната реколта мина 6,3 млн. т

Още към 25 юли, малко преди края на жътвата на пшеницата, събраната реколта е надхвърлила 6,3 милиона тона, сочат данните на земеделското министерство.

За сравнение, миналата година по същото време са били прибрани около 5,7 милиона тона. Средният добив от декар е по-голям – 570 кг срещу 548 кг през 2023. Това е ръст с 4%.

При ечемика има още по-впечатляващи резултати, което се дължи основно на значително по-големите площи за реколтиране – те са с 34,3% ръст. Самата продукция е по-голяма с 41,9%, но средният добив отбелязва съвсем леко подобрение от 3,2%. 

По темата работиха: София Симеонова, Жанета Йорданова, Елена Дюлгерова