0

И збирането на най-подходящото време за откъсване на доматите има два плюса – плодовете няма да се развалят бързо, а растението ще бъде стимулирано да даде още цвят.

Вярвате или не, повечето градинари късат доматите твърде късно. Поради тази причина плодовете се развалят по-бързо, а освен това реколтата става по-оскъдна.

Мнозина вярват, че няма нищо по-хубаво от узрелия на слънцето домат на клонка. Но най-подходящото време за откъсване на плодовете е при достигането на т.нар. етап на прекъсване.

Срок

От момента, когато растението образува цветове, са необходими около шест до осем седмици за плода да стане готов за консумация. През половината от този период плодът нараства на размер. Формира семена и подобната на желе материя около тях. Всички захари и киселини, които придават финалния вкус на домата, са вече формирани. Когато плодът достигне пълен размер, това се нарича зелена зрялост. След това се случват интересни неща. Ако времето е достатъчно топло, това ще накара домата да започне да произвежда растителен хормон – етилен. Този хормон е важен за синтеза на ликопен, а ликопенът дава на домата характерния му червен цвят. Така че отговорни за узряването на плода са: топлината, етиленът и ликопенът. Но най-важното е, че доматите могат да произвеждат етилен и ликопен дори когато не са прикрепени към растението, стига да са на топло място.

Етилен

Технически погледнато, доматите, които зреят на клонката, реално вече не са част от растението. Това е така, защото след като плодът започне да произвежда етилен, той също така се запечатва от останалата част от растението чрез втвърдяване на клетките там, където той се прикрепя към растението. Плодът вече не получава хранителни вещества и вода от растението. Той може и да се откъсне по-лесно. Настъпил е етап на прекъсване. Тази фаза настъпва преди доматът да е напълно узрял.

Доматите узряват отвътре навън. Това означава, че неузрял домат е много по-зрял, отколкото изглежда. Като цяло, след като доматът изглежда наполовина узрял, тогава настъпва и фазата на прекъсване.

Момент

Тогава е най-добрият момент за откъсване на плода. Разбира се, различните сортове изглеждат различно в тази фаза на прекъсване. Но когато можете да направите сравнението с напълно зрял домат, ще знаете как изглежда този, който е узрял наполовина.

След като откъснете плодовете във фазата на прекъсване, всичко, което трябва да направите, е да ги държите на топло място. Топлината е важна, за да може да получите вкусен и добре узрял домат. Поставете плодовете на южен прозорец, маса под някой навес или дори в кашон в гаража. Слънчевата светлина не играе роля в процеса на узряване.

Доматите трябва да бъдат поставени така, че да не се опират. Така топлият въздух ще може да циркулира свободно. Можете да ги поставите на пластове в кашон, като между пластовете поставите вестник. Често проверявайте какво се случва и обръщайте доматите, когато е необходимо. Тези, които започват да омекват, използвайте веднага.

Съвет

Откъсването на доматите във фазата на прекъсване е много важно да се прави в жегите. Причината е, че когато температурите надхвърлят 32 градуса, производството на ликопен се забавя или напълно спира. Ако доматите са още на клонка и са във фаза на прекъсване, а междувременно дойде топла вълна като сега, не се бавете, ами ги откъснете и ги вкарайте у дома, където е по-хладно.