0

Ф ермата на Сидер Седефчев в село Влахи ще бъде спасена. Това обяви пред „Телеграф“ съпредседателят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Караколев.

Както „Телеграф“ писа, в стопанството си във Влахи художникът по професия, но фермер по душа, Сидер Седефчев отглежда стадо от изчезващата автохтонна порода каракачански овце, както и калоферски кози. Общинският съвет в Кресна обаче му нареди до 10 август да премести животните си извън селото заради оплаквания за замърсени улици и миризма от стопанството.

На среща с кмета на Кресна Николай Георгиев, на която присъствали и представители на НОКА, било намерено компромисно решение, така че фермата да бъде спасена, а оплакванията срещу животните на Седефчев – удовлетворени.

Фермата е регистрирана и е изрядна от ветеринарномедицинска гледна точка, но има пропуски най-вече по отношение на изхвърлянето на тор на непредвидено за целта място, обясни Караколев пред „Телеграф“. Решението, намерено на срещата с кмета, е торът да започне да се извозва на по-подходящо място, например на някоя нива. Кучетата, срещу които също имало оплаквания, са вече вързани.

Предписанията на кмета на Кресна трябва да бъдат изпълнени до октомври, но очаквам това да се случи още до края на август, посочи Караколев. Той настоява да се направят промени в Закона за устройство на територията, с които да се уточнят изискванията за ферми в населени места. Годишно има десетина такива случая като този на Сидер, каза още Караколев.