0

Е дна от водещите компании за лабораторно отгледано месо Upside Foods съди щата Флорида за забраната на този вид продукти, наричайки я „противоконституционна“. Това съобщава сайтът agriculturedive.com.

Припомняме, че губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа на 1 юли закон, с който на територията на щата се забранява отглеждането на изкуствено култивирано месо и неговата продажба. Тогава той изтъкна, че целта му е да спаси говеждото от „глобалния елит“.

Отговорът на производителите на изкуствени мръвки не се забави.

Сега Институтът за правосъдие, адвокатска кантора с нестопанска цел в обществен интерес, си партнира с Upside Foods, една от водещите компании за култивирано месо, за да оспори закона на Флорида. Институтът също така подаде искане за предварителна забрана на влизане в сила на закона с надеждата да „покаже на други щати, че този вид законодателство е загуба на време и ресурси“, каза Маделин Коен, старши регулаторен адвокат в Good Food Institute.

В делото се твърди, че забраната е противоконституционна, тъй като новият закон е насочен към култивирано месо, което се произвежда извън Флорида. Съдебният иск също така твърди, че спорният закон се стреми само да защити местните производители на месо от конкуренция, подкопавайки принципите на националния общ пазар.

„Ако някои жители на Флорида не харесват идеята да ядат култивирано пиле, има просто решение: не го яжте“, каза Пол Шърман, старши адвокат в Института за правосъдие.