0

Г ранули, които морят плужеците, и коктейл, който връща живота на чимширите, са истински хит в магазин за сортови семена на женския пазар, видя „Телеграф“ в края на седмицата. Хората масово купуват от двата препарата, а тези, които са пробвали, се връщат да си вземат още. Това са едни от най-търсените продукти в момента, като изключим картофите, лука и чесъна за разсади, разказа агрономът Росица Михайлова.

Ръсене

Гранулите са опаковка, която напомня на солница, а името на препарата е „АгриМетал“. Продават го две-три години. Михайлова обясни, че с него се прави площно третиране. Ако имате разсади, цветя или вече готови зеленчуци като пипер, домати и др., с гранулите се ръси върху земята около самите растения. Има два вида разфасовки, едната е 250 гр. за около 15 лв. и стига за площ от около половин дка. Другата е по-малка, от 100 гр. за 330 кв.м.

Дъжд

Ръси се след дъжд, защото сутрин от влагата голите охлюви тръгват. Ръси се също и следобед. Препаратът не е отровен за другите растения, нито за топлокръвни животни като кучета и котки. Действието е в резултат на активното вещество в него, което при допира с охлювите засилва процесите на отделяне на слуз и те изсъхват. Така действа не само на плужеците, но и на обикновените охлюви, обясни Михайлова.

Коктейл

Оказа се, че вече има лек и за чимширите. Прави се коктейл от два инсектицида – сулмицидин и метеор, като по 5 мл от двете вещества се смесват в 10 л вода. По това време на пролетта растението е във фаза, когато вече трябва да сте направили поне едно пръскане, обясни агрономът. Добре е да се третира с коктейла два пъти през седмица, като чимширите се пръскат обилно, но отвътре навън. Използва се едра капка на дюзата, така че храстът да се облее. Ако чимширът е обезлистен, е добре да се натори с амониева селитра, защото тя стимулира листорастежа. След това се полива, поясни Михайлова.

Тонове

В момента лук, картофи и чесън са най-търсени от хората, които се занимават с градинарство. От сортови семена казаха, че от февруари досега за разсад са продали над 10 т с картофи, а лук се търси от септември и вероятно количеството, което хоби градинарите са си купили, е около 20 т. На място все още може да се намери български чесън, но нашият сорт лук „Мелник“ вече е свършил. За сметка на това в момента се продава балучка за пера за 5 лв. за кг, а сортът е „Лясково“. Разсадите за домати и краставици ще предлагат след 10 април.

Промоции

На сергиите на пазара обаче е пълно с всички възможни разсади по 2 лв. кофичката. Могат да се намерят всякакви сортове домати, пипер, тиквички, краставици, люти чушлета. От подправките – копър, магданоз, който обаче е 5 лв. кофичката. Следват мащерка, мента, едър розмарин, та дори и саксийки със здраво и вече цъфнало индрише. Разсадите се отглеждат в стопанство в Елин Пелин, а стопаните казаха, че през май ще паднат на 1,50 лв. за кофичка.

При тях обаче може да се намери българският лук, който е на промоция от 2,50 лв., балучката за пера е 5 лв. Арпаджикът на глави е 8 лв. за кг от сорта за готвене „Мелник“, който е с плоски глави. Има и холандски воден за салата, лилав и бял от 10 лв. за кг, по-скъп е, защото е внос, обясниха фермерите.

Пролетен

На щанда на видно място са окачени нанизи с български чесън, който е пролетен, защото есенният вече е свършил. Цената е 20 лв. Той обаче прави глави за разлика от китайския и испанския, които са много люти, при това много често не правят глави, обясниха на сергията. Въпреки цените на българския чесън хората си купуват.

Хасковски розов домат и краставици „Гергана“

Сред най-търсените разсади и семена за разсад от зеленчуците са доматите и краставиците, като българският сорт „Гергана“ е на особена почит, обясниха агрономи и фермери. В момента логично най-много се купуват ранните сортове. Сред предпочитаните домати са Хасковски розов, Биволско сърце, „Идеал“, „Ръгби“, „Розова магия“, „Рила“, „Паулина“, „Фантазия“.

Обещанието е, че разсади ще има поне до 15 юни.

Тези, които ще си правят сами разсади, е добре да засеят семената до 15 април. Ако са навън, задължително да се покриват с найлон, защото април е пълен с изненади и възможни слани.

Луковици за нарциси и коприва от Сухаче

Селим от село Сухаче до Червен бряг продава плътни пликове с прясно набрана от полето коприва за 2 лв. Тя е истинска, а не като тези от парниците. На масичката му, която е встрани от щандовете на търговците, има и големи свежи листа с лапад, които той нарича щавляк. Така го наричат и в Монтанско, каза той. Обясни, че знае, защото съпругата му е от Лом. Селим продава и луковици от нарцис. Пътува с влака от Сухаче сутрин, а вечер се връща. „ Пенсионер съм и съм бивш служител на железниците, затова ми излиза безплатно. Така един пенсионер се опитва да осигури някой допълнителен лев“, разказа Селим.