0

П онеделник ще е може би единственият критичен ден с опасност за мраз в предстоящия седемдневен период. При това заплашени са само високите котловинни полета в Западна България като Перник, Бояна, Драгалевци, Кюстендил, Трън.

Прогнозата за 19 септември сочи минимални температури между 2-3 градуса и ако е по-сухо, те бързо могат да паднат до 0 градуса, прогнозира пред „Телеграф“ климатологът Георги Рачев.

Няма изгледи

Според него съществени слани не се очакват. Ако стопаните могат да превъзмогнат понеделник и да опазят продукцията си, до края на месеца няма изгледи за мраз.

Те ще се радват на богата реколта от късни плодове, пипер, домати и зеленчуци. Въпреки известното застудяване със силен вятър през седмицата, предимно в западната част на страната, защото на изток ще е топло, слани извън понеделник не се очакват. Така че особено късните сортове грозде ще могат да получат достатъчно слънце и да се налеят с необходимата захарност, каза Георги Рачев. И това, което е родила земята, ще успеем да го приберем.

Валежи

Валежите в следващата седмица ще попълнят почвената влага, така че в началото на октомври ще може да започне есенната сеитба, за да успеят есенниците да постигнат фазата, която им гарантира добро презимуване и добра реколта.

А при трайните насаждения не се наблюдава опасност от измръзване, добави климатологът.

Като цяло есента ще продължава до средата на декември, като ще е по-топла с около половин градус от обичайните за сезона. Предстоящата зима пък се очертава да е с 1 градус над нормата. Есенните валежи се очаква да са нормални, допълни той.