0

В началото на следващия седемдневен период между 15-ти и 25-ти юли развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при наднормени температури. До края на периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми и относително сухо време, прогнозира Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ.

Изметляване

През периода при царевицата в зависимост от раннозрелостта на хибридите ще протичат фазите изметляване, цъфтеж, изсвиляване и млечна зрялост. При слънчогледа ще се осъществява формиране и развитие на семената. Активното водопотребление на пролетните култури и отсъствието на валежи със стопанско значение през периода ще доведе до понижаване, а в отделни райони и до изчерпване на почвените влагозапаси.

Гроздов молец

Прогнозираните превалявания през първата половина от периода в отделни райони временно ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания и жътвата на пшеницата. През периода третиранията са насочени за опазване на трайните насаждения от брашнести мани, струпясване по семковите овощни видове, срещу второто поколение на ябълковия плодов червей и срещу шарения гроздов молец в лозовите масиви.

Зърно

Срещу оидиум при лозата третиранията продължават до периода на омекване и прошарване на зърната. Пръсканията да се извършват в по-хладните часове от деня при температура на въздуха не по-висока от 25 °C. Прибирането на зърното да се извършва с повишено внимание и спазване на агротехниката с цел предотвратяване риска от възникване на пожари в земеделските площи.