0

Р езките студове са изключително опасни за земеделците. За да понижат риска от загуба на реколтата, италианците вече използват специални машини против измръзване на плодовете от нощните студове. С тяхна помощ те са успели да спасят не една овощна градина в Северна Италия, научаваме от FreshPlaza.

Машината против измръзване е дело на италианска компания.

Много съм доволен от използването на машината против замръзване. Прекарах две нощи с нея в прасковени и кайсиеви градини в края на април 2024 г. Температурата падна значително - до 2,5°C под нулата. В съседните ферми, където не е използвана защита от замръзване, някои сортове са претърпели до 70% щети, споделя фермерът Маурицио Куалия.

Според изобретателя й Марко Мингоци, машината дава нови възможности на фермерите.

Тъй като е доказала положителния си ефект, в момента в Емилия-Романя овощарите могат да кандидатстват за финансиране, като 70% от инвестицията им се покрива от държавата.

Системата против замръзване се тегли от трактор и работи с пропан-бутан. Максималната работна ширина е 4 метра. При работни условия машината може да се тегли и само от трактора, тъй като той е оборудван с предни колела с диаметър 400 мм, които могат да се регулират по позиция и височина. Принципът, използван за решаване на проблема с термичната инверсия, която причинява измръзване в растенията, е този на нагряване на въздуха чрез конвекция, обяснява Мингоци.

Издигането на по-студен въздух на нивото на земята се причинява от конвекция, която загрява въздуха близо до земята по подходящ начин и обем. Тъй като въздушната маса при земята се нагрява, тя се разширява, става по-малко плътна и започва да се издига. Двете въздушни маси, една студена и една топла, се събират и се издигат, процес, предизвикан от силното нагряване на въздуха от машината на земята, допълва изобретателят. 

Издигащият се въздух се охлажда по-бързо от околния въздух и на определена височина (над 4 метра) те достигат еднаква температура и спират да се издигат.