0

П ри   избора на плодове сред най-важните са цветът и миризмата. Зрелият плод е ароматен и цветът му трябва да бъде възможно най-категоричен. Освен това има техники и стратегии за конкретните култури, съветва theguardian.com.

Тиквите издържат месеци след прибирането.

 Тиквите издържат месеци след прибирането.
Телеграф

Етилен

Ябълките се класифицират като „климактерични“ плодове (тези, които имат обрат в узряването). Това означава, че те произвеждат етилен и продължават да зреят след брането. „Така че берете круша, праскова, кайсия, те ще се развиват“, казва Франко Фубини, основател на зеленчуковия магазин от висок клас Natoora и автор на книгата „В търсене на перфектната праскова: защо вкусът е отговорът за нашата хранителна система“.

Той казва, че „Не можете да оберете морковите и да чакате те да се развият“.

Как да разберете дали една ябълка е наистина узряла? „Практическият съвет за потребителя би бил цветът“, казва Фубини. „Ябълките, които намирате в супермаркетите, ще бъдат или в жълтия, или в червения спектър. Искате да се уверите, че те нямат много зелено по кожата си, освен ако, очевидно, не са от зеления сорт. По-специално виждате това в горната и долната част на ябълката“.

Фубини препоръчва леко почукване на ябълката с пръст и слушане. „Ако звучи така, сякаш удряте в мъртва дървесина, значи е добре – хрупкава е“, казва той. „Ако звучи като глухо, това означава, че е брашнена ябълка и тя не е много добра“.

Прясно набраните ябълки могат да седят една до друга и така да бъдат съхранявани с месеци и често и повече. Вносните ябълки са предимно изкуствено узрели след брането. Ако имате достъп до ябълковото дърво, има лесен начин да разберете дали плодът е готов за бране. „Веднага щом узреят, ябълките започват да падат“, казва Бартър. „Така че обиколете дървото и ги повдигнете с ръка.  Ако плодът се отделя лесно, е идеално узрял. Ако има нужда от много малко леко дръпване, значи е почти узряла. Ако трябва да я дърпате, значи не е узряла и е по-добре да я оставите“.

Държим крушите в хладна стая върху чиния или кошница с хартия.

 Държим крушите в хладна стая върху чиния или кошница с хартия.
Телеграф

Чиния

За разлика от повечето плодове крушите умишлено се берат недоузрели и се подлагат на процес, известен като финализиране.

„Висококачествените круши ще издържат три-четири седмици в една охладена стая“, казва Фубини.

„Просто така се завършва процесът на зреене след брането от дървото“.

Въпреки това крушите, които купувате в супермаркетите, често все още не са узрели. „Когато избирам круша, винаги казвам на моите готвачи да планират съответно и да ги купят няколко дни по-рано, за да им позволят да узреят у дома“, казва Джонсън.

„Те зреят, ако са с дъното надолу върху чиния, постлана с дишаща кърпа или кухненска кърпа“. Те са готови, когато можете лесно да ги нарежете. „Никога не трябва да пробивате със сила ножа в крушата“, казва тя.

Дръжка

„Тиквите трябва да изглеждат хубави и са лесни за избор“, казва Бартър. „Те са готови за прибиране, когато са развили пълния си цвят и когато кожата им е твърда, а дръжката прилича на коркова. Ако ги почукате и те звънят на кухо, това е знак, че тиквата е напълно узряла“.

Що се отнася до тиквата, която се намира в супермаркетите, не е нужно да се притеснявате. „Това е плод, който може да се съхранява много лесно“, казва Бартър. „Така че за супермаркетите е наистина лесно да ги доставят в идеална зрялост. Те узряват и остават узрели около три месеца или повече.