0

П рез изтеклия период на места в Западна и Централна България бяха регистрирани критични температури за късните есенни посеви от минус 11 до минус 15 градуса в Кнежа, Ловеч, Плевен, Драгоман, Благоевград, София, Пазарджик. Образувалата се снежна покривка в тези райони с височина 10-20 cм намали риска от повреди по зимните житни култури.

Сняг

През следващия седемдневен период (26.01 – 01.02.2024 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време според Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ. Критични минимални температури за земеделските култури в условия без снежна покривка не се прогнозират.

През периода при пшеницата и ечемика ще преобладава фаза трети лист. Най-закъснелите в своето развитие посеви се намират във фаза поникване и начало на листообразуване. Малка част от зимните житни култури са във фаза братене, подходяща за успешно презимуване за районите на Долни чифлик, Бъзовец, Новачене, Пазарджик, Пловдив, Любимец.

Неустойчиво

Неустойчивото време през периода ще ограничава възможностите за провеждане на резитбите при трайните насаждения. Периодът е подходящ за подготовка и засяване на разсада за ранно зеленчукопроизводство – домати, пипер, патладжан.