0

А втономен робот и първият в света дигитален съветник, базиран на изкуствен интелект, грабнаха най-високите отличия на изложението АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2024.

Дигитален асистент KWS MAIA е първата в света система, базирана на изкуствен интелект. Тя е създадена от няколко български мечтатели в КВС България ЕООД.

Компанията бе отличена с най-високата награда в конкурса за иновации – плакет и диплом, за продукта, който представи на АГРА 2024, съобщиха от Пловдивския панаир, където се проведе изложението.

Иновации

Председателят на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова награди победителите в раздела за машини и инвентар за растениевъдството. Най-високите отличия – плакет и диплом за иновация, грабнаха автономен робот за земеделие и раздробител междуредов сгъваем RLMS 63. Първата иновация е на НИК ЕЛЕКТРОНИКС ООД, а втората на най-голямото предприятие за производство на селскостопанска техника „Мадара Агро“ ЕООД.

Лично земеделският министър Кирил Вътев връчи наградите в категорията „Научни разработки“. Той пожела „повече български семена, повече обработваема земя и повече български плодове и зеленчуци“.

Храни

Сред наградените бяха младият колектив на Института по животновъдни науки-Костинброд за сурово сушен колбас от птиче месо, тип „Барсак“. Институтът по зеленчукови култури „Марица“ бе отличен за Наръчник от технологични инструкции, който събира информация за традиционни и нетрадиционни сортове култури. Биодиабетични бисквити „Калия“ на Институт по криобиологии и хранителни технологии получиха диплом от експертното жури. Институтът по консервиране и качество на храните – Пловдив, получи диплом за два свои иновативни продукта: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и според със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка. Плакет и диплом получи Рокс Уайнъри ООД за ШАРДОНЕ БАРИК ГОЛД със златни частици, ДД ООД взе диплом за натурален ликьор от хинап, а „Бивайн“ ООД за BeVine – Решение за оптимизация и управление от лозето до бутилката. И трите иновации са от раздела „Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки“.