0

В колективна ферма в централната част на Израел е седалището на технологичната фирма BloomX. Компанията е създадена, за да намери начин за опрашване на растения по механичен път по начин, подобен този на пчелите, съобщава Би Би Си.

Целта не е напълно да бъдат заменени пчелите, а да се намери по-ефикасен метод за опрашване.

Три четвърти от цялата реколта, отглеждана по света, зависи от опрашването. За съжаление обаче популацията на пчелите намалява по различни причини – климатичните промени, загуба на хабитат или използването на пестициди. В Европа пчелите са засегнати и от паразита Вароа.

Технологията BloomX засега се прилага за два вида култури – боровинки и авокадо. Тя позволява тези два вида растения да се опрашват дори когато местната популация на пчели е малка.

Основното изобретение се нарича Robee, което на пръв поглед прилича на голяма косачка за трева. То има две механични ръце от двете страни. Машината вибрира и когато „четка“ боровинките, ги кара да освободят прашеца. Нивото на вибрации е настроено така, че да имитира това на земните пчели, които са най-ефективните опрашители на боровинките.

Другият продукт – Crossbee, е ръчен инструмент за събиране и разпръскване на лепкавия прашец между авокадовите дървета. Към момента машината се използва в Северна Америка, Южна Африка, Испания, САЩ и Израел. Според компанията тя може да увеличи реколтата с 30%.