0

В сички видове насекоми вредители са сериозна заплаха за гроздовата реколта, а след това и по цялата верига за производството на вино. По-специално това са люспестите насекоми, вредители Hemiptera (Sternorrhyncha). Те са малки, до 6 мм, смучещи насекоми, но техните ларви и женските им се хранят с растителен сок. А това отслабва лозата, забавя растежа й, деформира я и води до пожълтяване на листата. Реколтата е с по-малък обем и с по-ниско качество. Наред с други неща насекомото носи различни заболявания, по-специално вируса на извиване на листата GLRaV-3. Поради него лозата живее наполовина по-малко и през последните години почти не дава реколта, а качеството на гроздето е много лошо.

Пестицидите, въпреки че изчистват лозята от люспестите насекоми, вредят на околната среда и убиват пчелите и други полезни насекоми. Един екологичен метод е да се унищожат люспестите насекоми с помощта на други насекоми, хищни или паразитни, като Anagyrus ichneumon. Основната задача тук е да се гарантира, че „борците с вредителите“ ще са там, където са необходими, и при това в големи количества.

Кейптаун

Южна Африка, която е един от десетте най-големи производители на вино в света, намери начин да направи това лесно и ефективно. Компанията FieldBugs, която отглежда насекоми, и компанията Aerobotics, която прави дронове и обучава оператори за тях, стартираха проекта SkyBugs в помощ на винопроизводителите.

Дроновете Aerobotics са оборудвани с контейнери, в които се поставят какавиди на ездачите Anagyrus. Дронът обикаля лозовите масиви и разпръсква какавиди на местата, където е засечено разпространение на люспестите насекоми.

В един полет с дрон можете да обработите 20 хектара насаждения, като разпръснете 500 какавиди на хектар. Възрастното насекомо излиза от какавидата, и лесно намира люспестите насекоми и снася по едно яйце в тях. Една женска може да снася до 15 яйца на ден. По време на процеса на своя растеж ларвата на ездача ichneumon се храни с вътрешните органи на люспестото насекомо и убива вредителя.

Ефективността на този метод е потвърдена в древната винарна Vergelegen, на 50 км от Кейптаун, пише kommersant.ru. Основана преди 324 години, винарната е подкрепена от проекта SkyBugs, а нейните експерти твърдят, че благодарение на ездачите ichneumon вирусът, който причинява извиване на листата - GLRaV-3, е практически унищожен.

Превод Павел Павлов