0

К окошките имат тясно гърло и обичат да ядат често, но по малки количества.

Това означава, че пернатите са гладни почти през цялото време и буквално са обсебени от храната.

Кокошките носачки имат нужда от балансирана диета, която включва въглехидрати, протеин и калций. Най-доброто производство на яйца се постига, когато пернатите получават поне 16% протеин в храната си. През цялото време трябва да имат достъп до прясна и чиста вода.

Производството на яйца спира или се забавя, когато кокошките не се хранят или не пият вода за няколко часа. Спадът директно зависи от това колко дълго пернатите остават без храна и вода.

Нужди

Хранилките за птици трябва да са пригодени към специфичните нужди на вашите кокошки.

Преди да си направите такава, трябва да прецените на първо място колко точно броя пернати отглеждате. Носачките имат нужда от около ¾ чаена чаша храна на ден.

Големината на хранилката трябва да е такава, че да се осигурява храна за цялото стадо. Тя трябва да е достатъчно голяма, така че да не се нуждае от постоянно допълване. Но и да е достатъчно малка, така че да не се развали неконсумираната храна.

Големината на съда трябва да е съобразен и с това всички пернати да имат достъп до него. Като цяло всяка кокошка се нуждае от около 5 сантиметра място за хранене.

Ако стадото ви е голямо, добре е да имате две средни по размер хранилки, така че всички кокошки да имат еднакъв достъп до тях.

Когато поставите нова хранилка, наблюдавайте стадото. Ако някои кокошки не успяват да се нахранят, сложете още една хранилка.

Място

Следващата стъпка е да изберете мястото на хранилката. Може да е вътре в курника или навън. И двата варианта имат своите предимства.

Хранилките за закрито помещение имат предимство, че храната се запазва суха през дъждовните или снежни дни. А когато се намокри, храната плесенясва и се разваля бързо.

Ако курникът ви обаче е малък, хранилката ще заеме допълнително място и вътре ще стане още по-тясно. Това също кара кокошките да прекарват по-малко време навън, което означава, че курешките трябва да се почистват много по-често.

Навън

Външните хранилки освобождават място в курника и стимулират пернатите да излизат навън на свеж въздух. А свободните кокошки, както знаем, дават най-добрите яйца.

Външните хранилки обаче трябва да са подсигурени срещу намокряне или поне поставени под заслон. Храната, оставена навън, също така може да бъде изкълвана от птици или гризачи, може да привлече и хищници.

Контрол

Много стопани предпочитат да сложат хранилките вътре за повече контрол, докато други построяват заслон специално за хранене на пернатите. Друга възможност е да пренасяте хранилката вътре през нощта и да я връщате на открито през деня.

След десетия ден храната се разваля

От големината на хранилката зависи и колко грижи ще полагате за стадото.

Хранилка, която съдържа достатъчно храна за 24 часа, трябва да се пълни всеки ден. Това ще даде възможност на стопанина да наглежда стадото редовно. По-голяма хранилка ще ви спести ежедневните грижи и така можете да прекарате цял уикенд, без да се тревожите за пернатите. Като цяла се препоръчва да не се държи храната повече от 10 дни, защото след това тя ще започне да се разваля.