0

А ко не искате розовата градина да е тъжна, късайте всяка сутрин или вечер увехналите цветове. Дори не е нужно да чакате толкова много. Проверете дали се виждат тичинките, без да разтваряте чашката, и ако е така, ги откъснете или отрежете с ножица. Събраните цветове можете да поставите в купа с вода и без това дръжките са къси и така няколко дни ще красят стаята и ще ухаят.

Глави

Ако не извършвате тази толкова проста операция, розите ще започнат да образуват глави и ще се наслаждавате много по-кратко на тези прекрасни цветя. С тази проста операция ще запазите цветната леха красива и ще стимулирате цъфтежа чрез събуждане на спящите пъпки. По това време на годината трябва да премахнете и издънките, които са близо до земята, както и тънките издънки и тези, които растат вътре в храста. Тези издънки никога няма да цъфтят, така че растението не трябва да губи енергия с тях, съветват от кактус.бг.

Слънце

За да имате пищна розова градина, трябва да се съобразите и с капризите на розата. Тя обича слънце, не й харесва сянка, също така е чувствителна на течение. Не случайно Малкият принц от едноименната книга на Екзюпери всяка вечер е покривал своята роза със стъклен похлупак, за да не настине. За силни цветове е нужен калий на Царицата на цветята, а той може да се набави от дървесна пепел, която да се хвърли около стеблото и обилно да се полее с вода. За нея е добра конската тор. Според Алексей Алексиев, който отглежда стотици кактуси и екзотични видове растения, можем сами да осигурим на цветята напълно естествена храна. Такива са например бананите. Те съдържат и калий и фосфор, с които може да се натори почвата. Разбира се, има различни съвети за това как да се ползва банановата кора. Някои например я нарязват на ситно и я насипват в лехите. Алексей Алексиев споделя следната рецепта. Вместо да изхвърля банановите кори, той ги суши. До степен, че да почернеят и като се счупят, да се чува пукане. След това ги стрива на прах и с него посипва почвата около растенията си. Така им осигурява необходимите елементи за цъфтеж и плододаване.