0

Л ютата чушка сорт „Кайен“ превръща в празник всяко блюдо, твърдят производители на специалния сорт. Той е създаден преди повече от 7 хиляди години в Южна Америка, като вирее успешно и у нас. Плодовете са на сорта са тънки, дълги и люти, зелени в техническа зрялост и червени в ботаническа, с дължина 10 на 15 см, обясниха експерти. Български производители от Варненско успешно са разработили различни продукти, в които влагат полезния пипер. Сортът е подходящ както за директна консумация, така и за консервиране, замразяване, изсушаване.

Свойства

Кайенът е растение с лечебни свойства. Обикновено се намира под формата на прах и се използва като подправка в различни гозби. Може да го добавите както в супа или яхния, така и в салата. Той придава приятна свежест и пикантност на ястията. Предимството му е, че не е от най-лютите сортове и може да се консумира смело.

Отглеждане

Отглеждането на сорта „Кайен“ не е много трудно и дава обилна реколта, твърдят градинари. Семена може да купите от специализираните магазини, като освен в градината може да го отглеждате и в саксия. Сеитбата може да се направи три пъти в годината – през февруари, от началото до средата на март и от началото до средата на април. Вегетационният период е около 100 дни, уточниха градинари. Важно е да знаете, че засяването става на различна дълбочина в зависимост от месеца, в който я осъществите. Ако сеете през февруари, трябва да сложите семената на 1 см, а през март или април – на 2-3 см.

Продукти

Освен като подправка български производители от село Страшимирово предлагат и други продукти, подправени с парливия пипер. Сред най-новите е кафето с „Кайен“, като може да избирате три вида според степента на лютивост. Леко пикантните плодови сладка също са интересен опит на много производители на люти чушки. Предлагат се конфитюри от манго, ягоди, горски плодове и рози с леко лютиви нотки, които галят небцето. Лютите разядки с „Кайен“ също са популярни сред търговците.

Броим 59 лв. за тур из ферма и дегустация

Лют тур във ферма за чушки „Кайен“ е сред най-новите туристически атракции у нас. С обиколката ще може да се докоснете до бита, работата и любовта на производителите, които отглеждат 70 сорта люти чушки, сред които, разбира се, и любимият „Кайен“. Ще разберете любопитни подробности за производството на натурални гурме продукти. Има две опции за нетрадиционната и вълнуваща обиколка. Първата струва 59 лв. и включва специален лют коктейл за добре дошли, разходка, беседа за фермата и лютите чушки, дегустация на пикантни продукти с домашно приготвена баница и брускети. Ще получите и комплимент от фермата като подарък на тръгване. Цялото изживяване продължава около 50 минути. Втората опция е да резервирате лют тур за два часа. В него освен всичко изброено е включена и богата тържествена вечеря. Състои се от няколкостепенно меню, дегустация на всички продукти във възходящ ред. Най-лютите ще останат за накрая, като домакините обещават и много вода.

20 капки тинктура за здрави нерви и стомах

Тинктура от „Кайен“ лекува стомаха и нервите. Производителите на лют пипер вече правят и капки в течна форма от него и препоръчват прием по 20 капки дневно. Еликсирчето действа добре на кръвообращението, като ускорява притока на кръв във вените и артериите. Така полезните хранителни вещества се доставят по-бързо във всички части на тялото ни. Тинктурата действа благоприятно и на храносмилателната система. „Кайенът“ съдържа капсацин, който помага за възстановяването на тъканта на стомаха и се бори с язвата. Освен това капките облекчават зъбобол, препоръчителни са за дихателната система, помага и за опорно-двигателната система. Експерти коментираха, че е хубаво да се консултирате с лекар преди приема на каквито и да е добавки.