0

Р озите са любимите цветя в градината, но често може да срещнете проблеми с тяхното отглеждане.

Сред най-разпространените изпитания са брашнестата мана, черните точки по листата и листните въшки.

Гъбички

Брашнестата мана е най-често срещаното заболяване, с което се сблъскват розите всяка година. Тя се причинява от гъбичка и се появява като бял прах или сивкави петна по листата, стъблата и пъпките на розите. Веднъж заразени, листата могат да се свият или да паднат преждевременно. Вероятно ще забележите, че маната започва да се появява в периоди на горещо, влажно и дъждовно време. Лечение: първо отрежете възможно най-много от засегнатите части на розовия храст. Можете да извършите и допълнителна резитба, така че да подобрите циркулацията на въздуха около растението и в неговата основа. Това е особено важно, ако имате розови храсти, които растат близо един до друг. Ако е необходимо, подрежете ги, за да отворите малко повече пространство между растенията. Накрая напръскайте с разтвор от кислородна вода.

Петна

Друг често срещан проблем е появата на черни петна по листата. Те загрозяват розите, но няма да ги убият. Въпреки това, стресът от инфекцията отслабва растението, което го прави по-податливо на други вредители и болести. Името казва всичко, черните петна се появяват като малки тъмнокафяви или черни петна, покриващи листата, а понякога и стъблата на вашите розови храсти. Ако заболяването, което също е причинено от гъбичка, не се лекува, листата могат да пожълтяват и да окапят. Лечение: третирането на черните петна е същото като на брашнестата мана. Ще искате да премахнете засегнатите части от растението и да подрежете, за да го отворите повече. Отново разтворът на кислородна вода е много ефективен при премахването на черни петна от вашите рози и е много по-малко агресивен от търговския фунгицид.

Гадини

Листните въшки също са често срещан проблем по розите. Ако заразяването е много голямо, тези малки гадинки могат да убият растението. Това важи особено за нови насаждения, които все още не са установени. Но най-лесният начин да държите листните въшки под контрол е и най-простият – напръскайте ги с вода. Използвайте градински маркуч с регулируема дюза, която ще ви позволи да напръскате вашите розови храсти с мощна струя вода. За съжаление този метод изисква многократно пръскане, за да се държат листните въшки под контрол.