0

А роматерапията с бърза скорост си пробива път въпреки идеите на Брюксел да обяви етеричните масла от растителен произход за опасни. Любопитно е да се установи, че все повече фармацевтични компании, особено в Германия, влагат етерични масла в мехлеми и дражета дори и за бебета, а потребителите, особено от пандемията ковид насам, с бърза скорост опразват рафтовете с този тип продукти в аптеките. Трябва да се отбележи, че Швейцария е една от водещите страни в създаването на хапчета, бонбони за кашлица и всякакви такива илачи срещу грип, настинки и бронхити, които все още могат да се намерят в българските аптеки.

Сами

И ако предписаните от личния лекар препарати от този вид вече няма откъде да си купите, защото много от тях вече не се внасят, то някои сами можете да си приготвите. Или с етерични масла, или с билките и цветята, които имате в градината си. Важно е на първо място да се знае, че етеричните масла задължително трябва да се разтворят в базови. Бадемово, кайсиево и слънчогледово, като последното е добре да бъде студено пресовано, известно на нашия пазар като шарлан.

Витамин Е

Шарланът е изключително полезен, защото съдържа огромни количества витамин Е, който действа противовъзпалително. Най-бързият начин да се свали температурата е като се капнат няколко капки етерично масло от лавандула в две супени лъжици шарлан или една бадемово масло. След това се маже чело, длани и стъпала. Към тази смес може да се добави и масло от индрише, а ако имате розово масло, още по-добре, защото и двете растения съдържат съставка, която е особено полезна при бронхити и грип. В нея можете да добавите и евкалипт, и масло от мащерка (виж стр. 12 б.а.). Със сместа се намазват гърдите и гърба. Само след няколко минути ще се почувствате по-добре. Важно е да се отбележи, че мащерката действа отлично и на сърцето и успокоява.

Дифузер

Най-бързият начин да освежите цялостната атмосфера у дома си и да си помогнете на запушения нос е с дифузер. Можете да използвате комбинация от масло от лимон или грейпфрут, защото те съдържат витамин С, който премахва плесените, които са основният катализатор за развитие на спори и гъбички, които пък са благотворна среда за вирусите. Отлично средство, което помага на дишането и прочиства дихателните пътища, е масло от бор, разбира се. Ще почувствате моментално облекчения. Към тази смес можете да добавите и една-две капки лавандула.

Лайка и бор

Ако не разполагате с дифузер, можете да кипнете в малка тенджерка вода и да капнете в нея масло от лайка, мащерка, босилек. Маслата могат да се заменят с изсушена лайка, настъргани кори от канела, настъргани кори от портокал, който пък ще донесе и радостно настроение на болния.

Флоралната вода от лайка или просто чай от лайка може да се ползва за прочистване и успокояване на очите. Намокря се чиста кърпичка и се потапя във водата от лайка. Поставя се на очите и се оставя да се стича върху тях. По този начин могат да се премахнат зачервяванията, ечемик или просто да се успокоят уморени очи след дълга работа на компютъра.

Дамасцена

Маслото от роза Дамасцена е много скъпо и това никак не е случайно. Освен че действа хидратиращо, то буквално може да „изяде“ вирусите. С него много трябва да се внимава, защото е доста силно. Една или две капчици в олио или кокосово масло, намазани на гърдите, челото, облекчават дишане и главоболие. Технолозите, които участват при дестилацията му от цветенца, предупреждават, че маслото от роза Дамасцена, както и от лавандула, могат да свалят кръвното налягане.

Невен срещу изгаряне

Невенът е уникално цвете и билка. Популярният домашен крем с невен и свинска мас е отлично средство срещу изгаряне, разширени вени, които ако се мажат поне месец, могат значително да се приберат или ако са твърде изпъкнали, да се свият значително. За изгаряне успешно може да се използва и маслото от лавандула. То също така гони комари и всякакви буболечки.

На екватора и в Розовата пустиня

В Занзибар борят ковида с канела

Бедуините лекуват болки в ставите с тамян

Знанието за силата на маслата не е привилегия само на хората, обитаващи Северното полукълбо. Жителите на Занзибар, остров, разположен на екватора, използват растителните масла за различни болести. По време на ковид пандемията например в известната гора на подправките местни хора приготвяха и продаваха нежен балсам от кокосово масло и канела като лек срещу ковид. Той действа много нежно, като се намажат гърдите и гърба.

Карамфил

Канелата е популярна в България и като средство за сваляне на кръвната захар от хора, които имат проблеми в това отношение. Карамфилът например също има противовирусни и успокоителни свойства. Той се дъвче при зъбобол. Лимонената трева, която е с много силен и остър мирис, гони успешно мравки и комари.

Бедуините от пустинята на Йордания лекуват болки в коляното и ставите с тамян или терпентин. Болното място се маже, но страдащият трябва да е в затоплено помещение.

Светлин Русев

В интерес на истината тамянът, който е библейски стар и много скъп, се употребява и за лечение при бронхити, настинки и грип. Разтваря се в базово масло и се мажат внимателно междуребрията на гърдите и гърба.

Любопитно е да се научи, че големият български художник Светлин Русев лекуваше болки в коленете си с терпентин, разказвал е самият той пред „Телеграф“. Чисти кърпи се натопяват в терпентина и се поставят на болното място. Държат се половин час и се махат, защото субстанцията може да изгори кожата, ако се остави през цялото време.