0

К афявата мраморна дървеница, също позната като миризливка, наскоро се появи като инвазивен вредител в Северна Америка и Европа. Тя може да се транспортира на много дълги разстояния и има силен капацитет за разпръскване, като размножаващите се популации присъстват в множество страни в Европа, включително и в България. За това пише Роман Рачков, автор на „Климатека“. Той е агроном, специалист по тропично и субтропично земеделие, дългогодишен експерт по интегрирана и биологична растителна защита. Председател е на Българската асоциация по биологична растителна защита, има интереси в областта на инвазивните видове насекоми в Европа. Дървеницата се среща в широк спектър от местообитания, включително градски райони, където тя се счита за досаден нашественик. В Европа насекомото бързо се превърна в основен селскостопански вредител, като застрашава  зеленчуковите, градинските, зърнените и декоративните култури. Хранителната й ниша е обширна, в това число ябълки, круши, праскови, грозде, домат, пипер, краставица, боб, царевица, дори и роза. Това се улеснява от липсата на естествени вредители в района на инвазия. Промените в климата, водещи до бързо натрупване на сума на ефективните температури, необходима за развитието на вида, води до развитието на повече поколения през годината и значими щети по селскостопанските култури.

Япония

Родината на кафявата мраморна дървеница е Югоизточна Азия: Китай, Япония, страните от Корейския полуостров, Тайван и Виетнам. От 1996 г. тя започва активно да се разпространява в Съединените щати и до 2014 г. установи присъствието си в 34 региона на САЩ и южните провинции на Канада. Кафявата мраморна дървеница - Halyomorpha halys Stаl., принадлежи към семейството на миризливките и е получила името си заради оригиналното си оцветяване. Цветът на възрастното насекомо е кафяв с мраморен ефект.

В условията на България тя се развива в три поколения:

1-во поколение - от началото на май (яйцеснасяне) до края на юни;

2-ро поколение - от средата на юни до началото на август;

3-то поколение - от началото на август до октомври, след което преминава в диапауза за зимата.

Излюпените ларви остават на мястото на снасяне, „в гнездото“, в продължение на няколко дни. Ларвите растат и се развиват през 5 стадия. 

Опасна

Кафявата мраморна дървеница е нов опасен вредител, който от няколко години е проникнал в България вероятно чрез внос на декоративна растителност и вече може да бъде открит на територията на цялата страна. 

Възрастните дървеници често търсят убежище в сгради през студените месеци, когато търсят подслон за зимуване. Техният брой може да бъде значителен - стотици и дори хиляди. Въпреки това през този период вредителите не показват активност, защото изпадат в период на диапауза, известен още като зимен сън.

Въпреки че тези насекоми не представляват опасност за човешкото здраве, тъй като не разнасят болести и не хапят хора или животни, когато бъдат обезпокоени или смачкани, дървениците изпускат неприятна миризма от ароматните жлези на корема си и именно затова насекомото е проблемно за хората, тъй като ароматът е трудно да се премахне. 

Добиви

Кафявата мраморна дървеница е сериозен селскостопански вредител, като застрашава зеленчуковите, градинските, зърнените и декоративните култури. През пролетта яде издънки на млади растения от градински култури, като хранителната й ниша в новите условия на местообитание в България е доста обширна: от овощните култури включват ябълки, круши, праскови, грозде, смокини, райска ябълка, лешници, от зеленчуци - домат, пипер, краставица, боб и царевица, а от декоративни и цветя - каталпа, пауловния, роза. 

По ябълките и крушовите дървета се образуват некрози по поразените тъкани, а под кожата се образува суха тъкан, подобна на памук. При грозде - плодовете не се развиват и падат. При лешниците уврежда ядките на етапа на млечно-восъчна зрялост, което води до спиране на развитието на ядката. А при смокините и райската ябълка води до недоразвитие и преждевременно окапване на плодовете. По пипера и доматите - на местата на пробиване се развива гниене. При царевица - зърната не се развиват на кочаните. Тя е от особено значение за лозарите и винопроизводителите, тъй като насекомото не само уврежда плодовете, но и влияе върху качеството на самото вино.

В жилищата се събира с прахосмукачка

Единственият ефективен начин за борба и защита на растенията от кафявата мраморна дървеница е химическото третиране с пестициди, разрешени за употреба на територията на България:

Карате Зеон (активно вещество - ламбда-цихалотрин), концентрация на работния разтвор 40 мл на 100 литър вода, двукратно, ефективен срещу по-възрастни ларви и възрастни дървеници.

Сред пестицидите от биологичен произход са важни препаратите от гъбични щамове на Beauveria bassiana, които са показали висока ефективност срещу ларви и възрастни.

Обръщаме внимание на земеделските производители, че използването на пестициди е най-ефективно през пролетта, когато се развива първото поколение на неприятеля, което локализира разпространението на популацията и намалява числеността както на първото поколение, така и на следващите, а също и намалява разходите за защитни мерки.

В жилищни райони се препоръчва да се събират насекоми с прахосмукачка и след това да се унищожават.