0

В ъзможно ли е да отгледаме разсад от резен домат или парчето плод просто ще изгние в пръстта?

Да, възможно е, при определени условия, пише Рурълспраут, след като авторите на сайта са направили успешен експеримент.

Всъщност бавното разграждане на парчето домат в почвата е ключът към успеха. Причината е, че семената на плода са обвити в специален гел. Именно неговото разграждане позволява на семето да покълне.

Експериментът протича по следния начин. В по-голяма кашпа се засаждат три резена от три сорта домати – Рома, едроплоден и чери. Почвата постоянно трябва да се поддържа влажна, а съдът да се постави на място с висока влажност.

През първата седмица не се случва нищо особено. Само почвата трябва да се овлажнява на всеки два дни.

Мухъл

След първите пет дни на местата, където са засадени резените домати, се появява мухъл. Напояването на почвата продължава. Мухълът остава, но не се разпространява. Около две седмици след засаждането на резените домати на повърхността се показват първите малки листенца. Семената на черито обаче още не покълват.

Оттук нататък кашпата се премества под специална лампа за разсад. Поливките продължават и все повече разсади се появяват на повърхността. Черито обаче продължава да не покълва. Показва се само сухата кожица от резенчетата чери.

Накрая, след близо месец, се появява и разсадът от черито. Заключението е, че този метод наистина работи с малко търпение и обилно поливане. Има обаче и уловка. Проблемът на този метод е, че в повечето случаи се използват домати, закупени от магазина. Това означава, че се използват хибридни сортове.

Хибридите, когато се отглеждат от семена, са твърде различни от родителските растения. Създаването на хибриди е процес на селекция с цел постигане на специфични качества – устойчивост на болести, по-големи плодове, по-бърз растеж и т.н. Растенията с желаните характеристики се кръстосват с други екземпляри, за да се постигнат специфичните характеристики при поколението. Хибридите са чудесно решение, защото ни дават възможност да отглеждаме домати при по-студен климат или пък да добием реколта преди всички останали. Но хибридите са добри само за една реколта. При следващите няма да имате идея какви плодове ще получите. Единствено опрашваните на открито растения дават пълни копия на себе си, поколение след поколение. Но е много трудно да намерите такива на пазара.

Съвети

Това обаче не означава, че не може да опитате вкъщи метода с резените домати, дори само от любопитство. Трябва да имате предвид обаче следните неща:

Започнете проекта си 10-12 седмици преди датата, на която планирате да засадите разсада навън.

Поддържайте почвата влажна, а съда сложете на топло място. Можете дори да покриете контейнера със стреч фолио, за да имитирате оранжерия.

След покълването пресадете разсада на подходящо място, за да развие силна коренова система.