0

П рез октомври агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми и валежи близки до нормите за месеца, съобщават от Секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

В началото на октомври се прогнозират слани, което ще ограничи възможностите за допълнителна продукция от късните зеленчукови култури, подлежащи на осланяване.

След лятното засушаване, падналите валежи със стопанско значение през септември, в отделни райони от Източна и на места в Западна България, подобриха овлажнението на горните почвени слоеве и условията за извършване на сезонните почвообработки.

През повечето дни от първото десетдневие на октомври съществени валежи не се прогнизиарат и условията ще позволяват подготовка на площите и засяването им със зимни житни култури. Лятната суша възпрепятства навременната сеитба на зимна рапица и на места в полските райони от Централана България площите ще бъдат засети извън агротехнически срок. Твърде вероятно е късните посеви да не встъпят във фаза розетка през есенната си вегетация, която гарантира успешното презимуване на културата без повреди.

Срок

През октомври текат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на зимни житни култури. През първата половина от месеца са сроковете за Северна България, през втората половина на месеца за Южна България, а през третото десетдневие са сроковете за черноморските райони. Очакваните валежи в края на първото и началото на второто десетдневие както и през втората половина на третата декада от месеца ще са от важно значенеие за нормалното протичане на началните етапи от вегетацията на пшеницата и ечемика. През октомври в зависимост от датите на сеитба при пшеницата ще се наблюдават следните фази – поникване, първи и трети лист.

Опасност

Прогнозираното топло време през втората половина на месеца ще бъде предпоставка за увеличаване популацията на обикновената полевка. Посевите с есенни култури трябва да се обследват и при достигане на икономическия праг на вредност да бъдат третирани – ПИВ-2 бр. активни колонии/дка. Условия за работа на полето ще има в средата на второто и през първата половина от третото десетдневие, когато се прогнозира относително сухо време.

През октомври при нападнатите от струпясване ябълкови и крушови насаждения за редуциране на заразата е желателно в началото на листопада, след прибиране на плодовете, да се извърши третиране с 5% разтвор от карбамид.

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, се препоръчва пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу причинителите на сачмянка, ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата.