0

Д емонстрация на умни оранжерии е едно от най-любопитните събития, които са предвидени при откриването на на Националния демодентър за дигитални решения в земеделието на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, съобщиха организаторите от АгроХъб.БГ.

Лентата ще прережат Светлана Боянова, основател на АгроХъб.БГ и председател на Институт за агростратегии и иновации, и проф. д-р Даниела Ганева, директор на института.

Точки

Демоцентърът е първата от 16 демонстрационни точки, които се изграждат на територията на България в рамките на финансирания по програма „Цифрова Европа“ проект AgroDigiRisе с фокус прецизно земеделие. Целта на консорциума от 14 партньорски организации е развиване потенциала на агросектора чрез предоставяне на достъп по технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация.

Климат и контрол

Всички посетители ще имат възможността да посетят демонстрационните турове в преобразената оранжерия на института, където ще могат да тестват и разберат повече за новото оборудване за прецизно напояване, хранене и климат контрол.

Специализиран уъркшоп ще надникне отвътре в особеностите на прецизното земеделие и да даде отговори на въпросите на посетителите. Разяснителният модул „Агри Тех речник“ ще запознае представителите на медиите с дефинициите на основни понятия, свързани с технологиите в агросектора.

Събитието ще започне в 10:30 часа на 25 април, вторник, в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ в Пловдив.