0

К акво по-хубаво от тиквената гозба за коледните празници?

Има много начини за използване на тиквата, един от тях е да си направите тиквено масло.

Приготвено по този начин, то не става за консервиране, но можете да го държите в хладилника в буркани. Тиквеното масло може да замразява и във фризера. В хладилник то издържа около месец. Но, ако бурканът е вече отворен, трябва да го консумирате в рамките на две седмици.

Варианти

Имате два варианта за температура на приготвяне в мултикукър – на високи градуси е готово за два часа, а на ниски – за четири. Ако го правите на висока температура, препоръчително е да разбърквате. Не го дръжте на котлона за повече от два часа, защото може да изгори.

Ето необходимите съставки:

Шест чаши тиквено пюре

Две чаши ябълков сайдер или сок от ябълки

Две чаши кафява захар

2 супени лъжици канела

Четвърт супена лъжица джинджифил на прах

Половин супена лъжица смляно индийско орехче

Половин супена лъжица смлян карамфил

Четвърт супена лъжица сол

Приготвяне

Сложете всички съставки в мултикукъра и разбъркайте внимателно. Задайте желаната температура, според израния от вас начин на готвене – на силен или по-слаб огън. Сложете капака на мултикукъра и задайте времето за приготвяне – два часа на висока температура или четири часа на ниска. Разбъркайте два или три пъти.

Съвет: Ако използвате домашно направено пюро, отворете капака на мултикукъра през последния час на готвене, за да излезе излишната влага.

След като тиквеното масло е готово, оставете го да се охлади на стайна температура. Поставете маслото в буркани от по 250 милилитра. Ако планирате да замразявате маслото, оставете до ръба на бургана свободно място от 2,5 сантиметра.

Ето и как можете да използвате готовото тиквено масло:

Върху препечена филийка с масло или без

Разтворете една супена лъжица в кафето

Пълнеж за сладкиши или сладки.

Как да си приготвим пюрето

За да си направите тиквено масло, първо трябва да направите тиквата на пюре. Ето как става това.

Първо загрейте предварително фурната на 180 градуса.

Измийте тиквата много добре. Премахнете стъблото. Разрежете тиквата на четвъртини. Ако е голяма, разрежете я на по-малки парчета.

Пригответе голяма тава. На дъното на тавата сложете хартия за печене. Сложете парчетата тиква върху хартията и пъхнете във фурната. Печете за 30-40 минути. Тиквата е готова, ако можете с вилица да отделите кората. Оставете парчетата да изстинат. Вземете лъжица за сладолед и с нея отделете месестата част на тиквата от кората. Блендирайте в блендер парчетата тиква, за да станат на пюре.