0

В учебно-опитната база на Аграрния университет в Пловдив официално ще бъде открита демоточка “Наука” на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ. Събитието ще се състои на 12 октомври от 13 часа и ще се проведе край пловдивското село Брестник.

Демонстрационната точка „Наука” е част от технологичната инфраструктура на AgroHub.BG, която се изгражда на територията на България по проект AgroDigiRise. Експерти ще представят спецификите на тази демоточка, като акцентът ще бъде върху ползите за лозаро-винарския сектор, така че с помощта на иновациите фермерите да могат да прилагат „умно лозарство“.

Напояване

В програмата ще бъдат представени и други важни за лозарите теми като AgroDigiRise и цифровата трансформация в агросектора; технологиите в лозарството – инвестиция в бъдещето; как могат фермерите и малките и средните предприятия да се включат в услугите, които AgroHub.BG разработва за тях; технологични решения, които улесняват отглеждането на лозя.

Ще има представяне на автоматизирана система за напояване и хранене на лозите; на софтуерната платформа Pix2Logica – функционалности, ползи и добавена стойност на сателитните изображения в прецизното земеделие; възможности за финансиране на иновациите по мярка „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ от Национален план за възстановяване и устойчивост НПВУ: Допустими кандидати и инвестиции, необходими документи, срокове и изисквания.

Ще има и демонстрационни турове в лозовите масиви в базата и дегустации на авторските вина на университетската изба на Аграрен университет – Пловдив, в село Брестник.