0

С лънчогледът е красиво и полезно растение, макар да не е чак толкова разпространено в малките градини.

Любопитното е, че той се гледа много лесно. Слънчогледът понася жегата, расте бързо и е резистентен на много вредители. Единственото, което трябва да направите, е да посеете семената директно в земята и да чакате.

Ако се опитвате да направите разсад, проблемът ще бъде, че слънчогледът израства много висок и може да клюмне. Но ако непременно държите да имате слънчоглед в контейнер, трябва да изберете по-малък сорт.

Засяване

Независимо от това на какъв сорт се спрете, процесът на засяване на семената е един и същ. Засяването става късно напролет. Трябва просто да сложите семената в земята на дълбочина 2,5 см. Отстоянието между растенията трябва да бъде 20-30 сантиметра. За най-големите сортове обаче са необходими 50-60 сантиметра. Обикновено са нужни около 85-95 дни, за да стигне слънчогледът зрялост.

Трябва да имате предвид, че колкото по-нагъсто са заседи слънчогледите, толкова по-малки ще бъдат питите. Ако обаче стъблата са на твърде голямо разстояние, питите могат да станат много големи и да се прекършат. Затова трябва да изберете златната среда.

Логично слънчогледът има нужда от много слънце. Това означава, че трябва да са огряти от слънчева светлина поне 6-8 часа на ден, за да се чувстват добре. Но понеже израстват много високи, те трябва да са на завет, където няма много ветрове. Добре е да са близо до ограда, към която могат да бъдат завързани.

Корените на слънчогледа растат нашироко и в дълбочина. Когато засявате семената, сложете достатъчно компост около тях.

Вода

От колко вода се нуждае слънчогледът? Отговорът е: зависи. Зависи от климата на мястото, където живеете, от времето и от типа почва.

Но като цяло слънчогледите трябва да се поливат редовно, докато покълнат. След като растението се вкорени добре, може да се окаже достатъчно да разчитате само на дъжда. Ако поливате, поливайте рядко, но в дълбочина.

След като слънчогледът достигне максимална височина, питите започват да клюмват под тежестта на наливащи се семена. Когато венчелистчетата окапат на земята, е време да проверите дали семената са узрели. Ако са бели и млечни, оставете ги още да доузряват.

Трябва да погледнете и на гърба на питата. Ако тя е все още зелена, не трябва да се реже. Оставете я, докато стане жълто-кафява.

На ръка

Когато всички семена узряват, те могат да бъдат изтъргани на ръка. Съберете ги в голяма купа и ги оставете да доизсъхнат. Ако времето е дъждовно, можете да отрежете питите на 25-35 сантиметра. След това провесете питите надолу на топло място с добра вентилация. Покрийте ги с хартиени пликове или тензух, за да не ги нападнат неканени гости. Може да отнеме няколко седмици за изсушаване на семената по този начин, така че бъдете търпеливи.